Mats Nilsson blev trea, precis som i fjol. Albin Elowson blev tvåa, precis som i fjol. Och så Gundersen som etta, nästan som i fjol. Den här gången var det nämligen lillebror Kjetil som körde hem Gotland Grand National.

Var det historiens tuffaste Gotland Grand National vi bevittnade? På sina ställen kan det nog ha varit det, i alla fall om vi lyssnar på de som varit med länge. Framförallt var det ett parti nere på myren, alldeles innan varvning, som ställde till det. Såväl Albin Elowson som Mats Nilsson stod fast där.

 

Att köra en motionsklass med elitstarten var inte särskilt uppskattat bland de snabbare förarna. Här Albin Elowson som försöker ta sig förbi.

 

”Lappen” hade kanske fått svårt att vinna ändå, men Elowsons chanser rök mer eller mindre med fastkörningen. Han skuggade ledande Kjetil Gundersen men tappade minst två minuter där, just innan man skulle ut på det fjärde varvet.

Då, när halva racet var kört, hade många av favoriterna redan försvunnit. Mike Brown tog starten men tog sig bara två varv innan han tvingades ge upp. Kenneth Gundersen var uppe i ledningen på första varvet men kraschade och tvingades senare bryta med maskinfel. Jesper Jönsson var med där uppe i ett varv men fick bryta efter en krasch, med skadad finger. Robert Kvarnström var med i täten i två varv men tvingades också han kliva av. Robert Fribergs hoj startade inte efter hans första tankstopp. Bland andra.

 

GGN 2017 – en skitig historia.

 

Kjetil Gundersen hade fått sin lucka, han hade fart och han hade framförallt kontroll. Han hade laddad för den här tävlingen sedan i somras. Han visste att han hade segern i sig. Och han vann. Kjetil var den enda som hann ut på ett sjunde varv när arrangören nu ändrat reglerna i Elit–klassen från max sex varv till tre timmar. Elowson varvade elva sekunder försent men hann inte uppfatta att målflaggan hissats och körde sju också han, men fick inte det sista räknat.

 

Kjetil möttes av bland andra gravida flickvännen Katrine Rye Holmboe vid målgång.

 

Som totalfyra imponerade Rikard Hansson, som dock aldrig riktigt var med i striden om pallplatser. Som tröst fick han en tredjeplats i Elit. Också totalfemman Kevin Olsen och sexan Isak Gifting gjorde fantastiskt imponerande prestationer och slutade som tvåa och trea bakom Elowson i Junior.

 

Dam–pallen med Martina Reimander som segrare.

 

I Senior såg vi Fredrik Karlsson segra, närmast före Anton Wallin och Daniel Persson. Samtliga tre var också topp–15 i totalen. Dam–klassen togs hem av Martina Reimander före syster Emilia och med Emelie Borg Nilsson som trea. Motionssegrare i 2017 års upplaga av Gotland Grand National blev Mattias Torstensson, 15–29 år, Andreas Frisk, 30–39 år, Fredrik Werner, 40–49 år, Olof Adielsson, 50–59 år, och Inge Edberg, +60 år.

Fotnot: Mer om tävlingen läser ni i nästa nummer av Race Magazine, som når prenumeranter på fredag.

 

Kjetil Gundersen, Albin Elowson och Mats Nilsson på pallen i GGN 2017.