På Eicma–mässan i Milano igår tillkännagav HRC att den regerande världsmästaren i MX2, Tim Gajser, tar steget till MXGP 2016. Gajser har ett öppet långtidskontrakt med Honda och trots att man så sent som på presskonferensen efter Belgiens GP i augusti sa att han skulle stanna i MX2, ”vad som än hände”, blir det ingen guldplåt för 18–åringen nästa år.

Det gavs ingen direkt anledning till den plötsliga förändringen när Team HRC i går släppte ett pressmeddelande efter det att Gajser presenterats tillsammans Gautier Paulin och Evgeny Bobryshev på Eicma i Milano.

Men så ska Gajser inte heller köra för HRC utan blir kvar hos Team Honda Gariboldi Racing, men med samma materialbackning som fabriksförarna. Den enkla förklaringen till bytet kan också vara att Gajser tränat länge på CRF450R och inte minst imponerade när han styrde den på Motocross of Nations i Kegums redan förra året.

Bytet lämnar i alla fall Gariboldi med blott Jorge Zaragoza kvar på 250–maskinen, och chanserna att försvara sin titel i MX2 sjönk därmed drastiskt. Jean–Michel Bayle, HRC Sport Manager, avslöjade dock vid supercrosstävlingen i Lille att Honda fortfarande ”tittar på olika alternativ”.

En lite långsökt möjlighet kan vara Dylan Ferrandis. Fransmannen har varit öppen med att han långsiktigt vill till USA, både för supercross och motocross, och skrev så sent som förra året på ett flexibelt kontrakt med Kawasaki som skulle se honom köra MX2 i VM fortsatt 2016.

Dock sägs det finnas en fnurra på tråden mellan parterna. Ferrandis fick ställa in säsongen efter den knäskada han ådrog sig vid Spaniens GP, men sägs ha velat göra comeback och köra de två avslutande VM–tävlingarna i Mexiko och USA. Detta ska dock ha nekats av Monster Energy Kawasaki.

 

Var hamna Dylan Ferrandis 2016? Foto: Kawasaki
Var hamna Dylan Ferrandis 2016? Foto: Kawasaki

 

När Ferrandis fick en fråga om framtiden efter sin misslyckade tävling i Lille svarade han hemlighetsfullt.

– Jag kan inte säga så mycket just nu. Jag vet inte vad jag ska göra. Men jag kommer veta inom någon vecka. Det blir MX2, inte MXGP, men resten är inte klart.

Det är mindre troligt att Ferrandis kommer att bryta med Kawa, men en USA–flytt kan kanske komma tidigare än beräknad. Frågan som återstår är vem som kommer att styra 2015 års världsmästarhoj för Honda i MX2…

(Adam Wheeler/Kalle Lundstedt)