Det var fem svenskar som åkt den långa vägen till portugisiska Agueda och fyra av den kvalade in till finalerna i morgon.

Anton Lundgren bröt sitt kvalheat när han låg tvåa, men får ändå köra morgondagens final i portugisiska Agueda.

Youthstream ändrade förutsättningarna för motocross-EM inför Portugal och i morgon går det en final per klass. Om det var detta eller det långa avståndet lär jag låta vara osagt men nästan hälften av de anmälda 125-förarna valde att inte åka och det blev inga utslagna i klassen. Av svenskarna är det bara EM-tvåan Anton Lundgren med i Agueda. På kvalheatet gick dock Antons hoj sönder när han låg tvåa, men eftersom det bara är 37 förare med är han klar för final.
I MX2 var det fyra förare med och Kalle Olsson blev elva i den så kallade semifinalen (kvalet) och Pontus Jönsson blev 13e, medan broder Jesper låg på 13e plats när han blev avsatt.
– Jag hamnade i en dynghög och kom inte loss på ett varv, sa Jesper.
I semifinal B, var Eddie Hjortmarker med och efter ett väl genomfört heat slutade han tolva. Från sista chansen gick fyra förare till finalen och Jesper var taggad till tusen.
– Förmodligen var jag överladdad, för jag körde in i grinden och var sist ut. Jag körde sedan upp mig genom fältet och slutade femma, nio sekunder bakom vinnare och fem sekunder bakom fyran. Självklar är jag jättebesviken men det är bara att bita ihop och komma igen, förklarade Jesper Jönsson.
Vann sista chansen gjorde den norske Magne Klingsheim.