Red Bull KTM’s Jeffrey Herlings har inlett vägen tillbaka. Det var i kvalheatet i Tjeckiens GP på Loket som Herlings kraschade illa, blev påkörd och tvingades konstatera att säsongen var över efter att höften hoppat ur led. Den snart 21–årige holländaren säger nu att han kommer behöva fyra månader på sig innan han är fullt återställd. 

Herlings lyckades undvika frakturer eller sprickor i ben efter kraschen men behövde en korrigerande operation för att justera höftkulan mot bäckenet.

– Det är inga stift, skruvar eller plattor inopererade, men de var tvungna att sätta höften på plats igen och fixera den, berättar Herlings.
– Om tre veckor kan jag börja simma och styrketräna, och redan nu kan jag sakta börja köra på motionscykeln hemma, fortsatte han.

Den dubbla världsmästaren hade som mest en ledning på 139 poäng i MX2–klassen under säsongen, men kraschade sedan svårt två gånger – brutet nyckelben i Tyskland och svårt sargat lillfinger i Uddevalla – innan kraschen i Tjeckien helt satte stopp för säsongen.

KTM–föraren har förstås haft svårt att acceptera och hantera ytterligare en förlorad titel, efter att också förra året tvingats se guldet glida honom ur händerna när ett brutet lårben förstörde andra delen av säsongen.

 

Loket blev sista tävlingsanhalt för Jeffrey Herlings den här säsongen. Foto: Ray Archer
Loket blev sista tävlingsanhalt för Jeffrey Herlings den här säsongen. Foto: Ray Archer

Herlings erkänner att han ”saknar racingen” och att han troligen inte kommer vara på plats när hans hemma–GP körs i Assen nästa helg (den sista europeiska tävlingen den här säsongen). På frågan om vem av förarna som fortfarande har chansen han tippar kommer ta hem VM–guldet svarar han ”Gajser, tror jag”. Slovenen var också den förste motståndaren att slå Herlings, när han vann den fjärde rundan i Trentino i våras.

Slutligen bekräftade också Herlings att inga beslut ännu var tagna angående om han ska vara kvar i MX2 till nästa säsong eller om han kommer ta steget upp på stor cykel och slåss i MXGP.

Hans teamkompis Pauls Jonass är en av flera förare som fortfarande har chansen att ta hem mästerskapet, och lettländaren är fortfarande den enda förutom Herlings som erövrat den röda nummerplåten i år. Just nu är Jonass fyra poäng före Gajser.

 

Pauls Jonass med den röda nummerplåten som han stal från teamkompisen efter Lommel. Foto: Ray Archer
Pauls Jonass med den röda nummerplåten som han stal från teamkompisen efter Lommel. Foto: Ray Archer

(Text: Adam Wheeler)