Frankrike tog suveränt hem 2014 års Motocross of Nations. Gautier Paulin visade vägen med två heatsegrar och till slut var man hela tio poäng före Belgien. Sverige var på väg mot en plats bland de fem bästa när den blågula festen i Kegums fick ett trist slut med Filip Bengtssons krasch. Elva är ändå Sveriges bästa placering på bra många år.

Med Filip Bengtsson som åtta och Fredrik Norén på en femtonde plats när fyra varv var körda av den sista finalen var det svenska laget på väg att slå sig in topp–fem i årets Motocross of Nations. En prestation som hade varit smått sensationell.

Men Fillibang kraschade och Norén kunde inte göra som han brukar och avancera mot andra halvan av heatet, vilket gjorde att Sverige istället slutade på elfte plats.
Att Fillibang körde färdigt heatet trots att han var blåslagen och styret satt snett gjorde dock att svenskarna plockade några placeringar i totalen mot slutet.

Fillibang var iväg som tia–elva, körde upp sig till åtta men kraschade på det femte varvet.
Fillibang var iväg som tia–elva, körde upp sig till åtta men kraschade på det femte varvet.

 

– Just nu känner man ju sig jävligt besviken. Men samtidigt är jag riktigt nöjd med första heatet. Och det har definitivt varit det roligaste lag–VM jag kört, sa Fillibang som körde sitt fjärde, och fortsatte hylla de svenska fansen:
– De har varit överallt. Det har känts som att vi varit fler svenskar här än någon nationalitet.

Fredrik Norén körde i mål som sjuttonde man och var besviken efteråt. Han kunde inte upprepa det andra heatets succé när han körde i mål som femma.

– Jag kom aldrig in i det. Det känns surt. Det hade varit roligare att avsluta med ett bra heat istället för tvärtom, menade Norén och fortsatte:
– Men att vi blev elva känns ändå ok utifrån förutsättningarna.

Fredrik Norén kom aldrig in i det andra heatet och körde i mål på 17:e plats.
Fredrik Norén kom aldrig in i det andra heatet och körde i mål på 17:e plats.

Ja, elva är Sveriges bästa placering på bra många år och det kommer nog det svenska laget vara nöjda med om några dagar om man betänker hur mycket det strulat för förarna under helgen. Under två heat visade vi att vi har två förare i absolut världstopp. Och att det kanske trots allt finns en väg tillbaka för Sverige som en motocrossnation att räkna med.

Frankrike körde fenomenalt hem guldet i lag–VM när Gautier Paulin vann sitt andra heat för eftermiddagen och tog hem den individuella MXGP–klassen. Med Steven Frossard på fjärde plats i det andra heatet slutade fransmännen på låga 17 poäng. Frossard vann också Open individuellt.

Den kritiserade laguttagningen, med tre Kawasaki-förare och där MX2–världsmästaren Tixier saknades, visade sig alltså vara den helt rätta och Frankrike kunde köra hem sin första seger sedan Namur 2001 och sin blott andra i historien.

Belgien slutade tvåa på 27, där Jeremy van Horebeek tog en andraplats i sista finalheatet. Och Eli Tomac förde USA till en plats på podiet med sin tredjeplats.

Tommy Searle blev MX2–mästare och hans Storbritannien slutade faktiskt på samma poäng som trean USA men föll på Ryan Dungeys andraplats i det första heatet.

Mycket mer om Motocross of Nations kan ni såklart läsa i Race nummer 15 som skickas på tryck om en vecka.

Gautier Paulin vann båda sina heat och blev individuell mästare i MXGP.
Gautier Paulin vann båda sina heat och blev individuell mästare i MXGP.