Roliga lördagar, kortare söndagar”. Ja, önskan om just det är bakgrunden till att Svemos Motocross–sektion nu väljer att göra om tidsschemat och upplägget på SM–tävlingarna till nästa år. En annan förändring som publiken kommer märka av under året är att man får en ny speaker i Fredrik ”Fredde Flair” Lindehall.

Den största förändringen inför SM–året 2016 är att upplägget och schemat görs om. Bland annat tas de dubbla kvalheaten bort och ersätts istället med ett Sista Chansen–heat. 18 ur varje grupp i MX1 och MX2 går vidare direkt till söndagen från lördagsmorgonens tidskval, max 20 från varje grupp går till Sista Chansen och resterande slås ut.

På eftermiddagen körs Sista Chansen där plats ett till och med fyra går vidare och får plats 37–40 på grinden till söndagen, plus att plats fem till åtta får chansen att stå som reserver. Dagen avslutas med ett kvalheat för dem 36 som gick direkt vidare från tidskvalet, om plats på grind till söndagen.

MX Girls kör endast tidskval precis som tidigare och vad gäller 125 U17 så går 13 förare ur varje tidskvalsgrupp direkt till final och 15 till Sista Chansen.
En förändring som framförallt gäller Girls och 125 U17 är också att de två klasserna kommer köra sitt första heat under lördagseftermiddagen.

– Därmed blir det en roligare och mer intensiv lördag för publik, samt en kortare söndag som är slut 15.45, skriver sektionen i ett pressmeddelande.

Ja, söndagens tävling blir alltså två heat kortare. MX1 och MX2 kör sitt första på förmiddagen och efter lunch blir det sedan ett späckat schema där samtliga fyra klasser får plats i rampljuset inom en tidsperiod på fyra timmar inklusive paus.

– Tidsschemat och upplägget är den största förändringen. Och grunderna till det nya schemat är önskemål om ”roligare lördagar” och ”kortare söndagar” från arrangörerna. Utefter detta har det varit många turer, men efter input från cirka 40 aktiva förare är detta det vi kommit fram till, hälsar Joakim Svensson på MX–sektionen.

Övriga nyheter inför SM–året 2016 är att man får en ny speaker. Fred Lindehall tar över uppgiften och kommer finnas på plats under samtliga deltävlingar.

 

Jocke Olsson och Magnus Markenfelt på MX–sektionen.
Jocke Svensson och Magnus Markenfelt på MX–sektionen.

 

– Samtidigt som vi byter schema och upplägg vill vi också försöka locka ny publik och i denna satsning valde vi att byta speaker. Allt har sin tid, som vi brukar säga. Vi kommer också att köra lite ”Aftercross” på vissa deltävlingar, exakt vad detta innebär kommer det mer info om senare, berättar Svensson.

För att locka fler ungdomar till tävlingarna har sektionen tillsammans med arrangörer också bestämt att det blir gratis inträde för de som har guldhjälmslicens, med detta får också en vårdnadshavare komma in utan kostnad.

Vad gäller TV eller annan filmproduktion är ingenting klart i dagsläget, klart är dock att hemsidan, mxsm.nu, kommer få ett lyft och att man där kommer kunna följa samtliga statustävlingar live.

 

mxsm 1 mxsm 2