Med två bra körningar tog Filip ”Fillibang” Bengtsson en efterlängtad niondeplats i motocrossens MXGP-klass, vilket var första gången i år som han var topp-tio. Det blev dock inga poäng för Anton Lundgren, som dock kämpade väl i båda heaten.

Att ”Fillibang” trivs på sandbanor är ingen hemlighet och i Kegums gick det klart bättre än i Uddevalla. Han började med att sätta sjätte tid på tidskvalet och var tia i kvalheatet. I första heatet var han skapligt iväg och avancerade på första varvet upp till tolva, men gick snabbt upp till nia. Efter halva heatet var han uppe som åtta och låg där fram till sista varvet då han tappade en förare.
Det var VM-ledande Romain Febvre, som blivit nerkörd i starten och inte fick igång sin hoj. Cirka 40 sekunder efter näst siste man kom han iväg och bjöd på en fantastisk uppkörning som nådde till åttondeplats. Men man ska också komma ihåg att det endast var 23 förare som startade.
Holländaren Glenn Coldenhoff tog starten och imponerade med att hålla ända in i mål, trots upprepade attacker från Kevin Strijbos. Gautier Paulin blev trea före Antonio Cairoli och Jeremy van Horebeek. Även den andra starten tog Coldenhoff, men blev snabbt passerad av Febvre som sedan kontrolerade loppet. Paulin kom upp och attackerade Coldenhoff kraftigt mot slutet, men holländaren blev trea. Med sin brutna handled tog Cairoli åter en fjärdeplats, denna gång före Evgeny Bobryshev.
”Fillibang” kom lite sämre iväg i andra men gick snabbt upp till elva, där han stannade hela heatet ut och detta gav honom den totala niondeplatsen.
– Det var skönt att få poäng i båda heatet och självklart hjälpte det mig att det var sand. Men banan var riktigt svår, det blev stora hålor och i den blev det små håler ochså. Jag hoppade på att hålla Febvre när han kom, för första körde han om mig men jag kontrade och tog tillbaka. Men så gjorde jag ett misstag och då kom han naturligtvis, men det var kul att få fajtas mot honom.
– I andra heatet blev jag riktigt trött och speciellt när jag tappade Van Horebeek, då gick liksom luften ur mig. Det har varit motigt så visst käns det skönt och jag blev bäst i teamet denna gången, avsluatde ”Fillibang” med ett skratt.
1 MX2 blev det händelserikt och britten Max Anstie imponerade med dubbelseger, när VM-ledaren Jeffrey Herlings inte kunde vara med. Hemmahoppet Pauls Jonass gjorde en stark tävling och blev tvåa i bägge heaten, men den stora överraskningen var finländaren Harri Kullas som med en femte respektive tredjeplats blev totaltrea.
Slovenen Tim Gajser hade det jobbigt med startkrascher och blev femma, även slagen av schweizaren Jeremy Seewer. Den unge holländaren Davy Pootjes, som började året som EM-förare, imponrerade med att bli totalsexa. Vår egen Anton Lundgren slet i båda heaten så mycket han kunde, men det blev inga poäng utan blev 21a i båda.
– I det andra heatet tog jag helt slut men i första körde jag bara dåligt, komenterade Anton till Race.
Kommande helg blir det SM i Tomelilla och då får vi se VM-förarna ”Fillibang” och Anton ikapp med resten av den svenska eliten. Även våra EM-åkare kommer att vara med, för två dagar efter SM körs även USM. Så passa på att ta en ”lill-semester” i Österlen och se härlig motocross i alla SM-klasser.