Filip Bengtsson, Veidec Racing by US Capital, svarade for den främsta svenska EM-insatsen på många år när han blev tvåa i båda heaten i spanska La Baneza.

Filip Bengtsson, Veidec Racing by US Capital, överraskade med att bli dubbeltvåa i spanska La Baneza.

 

Tävlingen kördes på en hårdbana och lördagens lopp förgylldes av sol och 25 grader varmt. Filip gjorde ett starkt första varv och var sexa när de gick ut på andra varvet. Allt efter förlöpte gick svensken om italienaren Alessandro D´Angelo, fransoserna Charles Lefrancois och Arnaud Aubin samt schweizaren Killian Auberson. Heatledaren Dylan Ferrandis från Frankrike var dock långt före och vann klart.

I dagens EM-heat gick det ännu bättre i starten och efter första varvet var Tomelilla-föraren tvåa bakom Lefrancois, men på tredje varvet gick Filip upp i ledningen. Två varv senare fick han dock ge sig för Ferrandis, som gick förbi och vann klart. I och med denna sammanlagda andraplats klev han upp som tolva i mästerskapet, tio poäng bakom sjuan danske Stefan Olsen.

– Jag kände redan på träningen att denna banan passade mig även om jag är känd som sandspecialist. I första heatet fick jag ett dåligt utsläpp men i startkurvan blev som ett hål och jag kom ut som sjua. I andra heatet var jag först i startsvängen men gled ut och var trea, men gick snabbt upp som tvåa. De två första varven laddade Lefrancois otroligt men på tredje varvet tappade han i fart och då gick jag om. Jag hade en lucka när jag ledde men plötsligt var Ferrandis bara där och förbi. Men han är en erkänt skicklig förare och jag försökte hänga på. Han drygade ut lite hela tiden men mest tid tappade jag när jag gick ner i ett djupt spår. Då fick framskivan en smäll och handbromsen krånglade efter det. Men det här var jätteskönt och att just göra det på hårdbana. Nu ser jag fram emot Uddevalla-VM, där jag helt utan krav bara ska köra så bra jag kan. Det ska bli kanonkul, berättade Filip Bengtsson, Veidec Racing by US Capital, strax efter prisutdelningen.

Även Eddie Hjortmarker, Suzuki Sweden, tog poäng på lördagen när han slutade som 17e. Eddie inledde med att vara sjua i åtta varv, men dalade sedan neråt. På söndagen fick han bryta efter två varv. Jesper Jönsson, som slog sig i Portugal, fullföljde båda heaten som 33a respektive 28a.