Halvsvenske Dean Ferris blev trea i den femte deltävlingen i de australiska mästerskapen, som kördes i Toowoomba och behåller ledningen i Pro Open.

 

Dean Ferris, som har svensk mamma, inledde tävlingarna med att sätta bästa kvaltiden, drygt halv sekunden före britten Billy Mackenzie. I det första av de fyra heaten började Ferry som fyra men jobbade på i leran och tog sin 450 Kawasaki till slutlig andraplats bakom Nyzeeländaren Cody Cooper.

I andra heatet var Dean het och fajtades om segern, när han fick en sten rakt i ansiktet. Nästan förblindad fick han nöja sig med en fjärdeplats. Efter att ha uppsökt läkarvård stod den unge ”halvsvensken” åter på startlinjen för tredje loppet.

Han kom ut som femma och körde om Josh Coppins, samt jagade ikapp Mackenzie och satte heatets snabbaste varvtid. Men Ferris kom aldrig om britten och blev fyra, medan Cooper vann före Cheyne Boyd.

I avslutningsloppet var det Monster Energy Kawasaki förarna i topp genom hela heatet, med Mackenzie först och Ferris tvåa. Cooper blev trea och därmed totalvann han tävlingen före Mackenzie, Ferris, Boyd och Coppins.

– Jag är verkligen nöjd över att fortsätta ha den röda nummerplåten och detta var min fjärde raka podiumplacering. Det var riktigt tufft där ute i dag och spåren blev grymt djupa när det torkade upp, det handlade mycket om att överleva. Billy och jag drygade ut vårt försprång ner till trean Coppins, sa en mycket nöjd Dean Ferris.

 

Ställningen efter fem deltävlingar:

 

1) Dean Ferris 379

2) Billy Mackenzie 370

3) Josh Coppins 350

4) Cheyne Boyd 328

5) Jay Marmont 324

6) Michael Phillips 291

7) Lawson Bopping 251

8) Cody Cooper 213

9) Ryan Marmont 206

10) Louis Calvin 193

Dean Ferris, som har svensk mamma, toppar de australiska 450-mästerskapen med nio poäng.