Clement Desalle åkte till Qatar. Ben Townleys knäskada ska inte vara värre än befarat. Och världsmästaren Romain Febvre är redo att inleda jakten på att försvara sitt guld. Däremot blir det tunt hos 24MX Lucas Oil Honda i premiären.

Romain Febvre säger sig vara fullt frisk efter skadan han ådrog sig i första försäsongstävlingen. Efter ett antal stygn i höger armbåge ställde han in fortsatt tävlande men har tränat på i Italien under de senaste veckorna.

I en videointervju för Monster Energy, som publiceras under morgondagen, pratar fransmannen om sitt succéfyllda 2015 där som han som rookie i såväl MXGP som MX Of Nations blev mästare i båda tävlingarna.

– I början av säsongen körde jag min YZ450F lite för mycket som en 250, för höga varv och arbetade för mycket med växlingen. Jag anpassade mig och kunde utvecklas under säsongen, var kanske lite mer aggressiv än mina konkurrenter men det är mitt sätt att köra. Jag försökte förändra det, men det var svårt, säger Febvre.
– Med testerna vi fortsatte göra under säsongen så kunde jag till slut använda mer kraft från motorn och låta kopplingen vara. Det stora problemet sedan var starterna. Vi gjorde cykeln enklare för mig att hantera under racen men det gjorde också att vi inte fick tillräckligt mycket effekt i starterna. Jag hade svårt att vara med där framme och det är något vi jobbat på i vinter, fortsätter den nyss fyllda 24–åringen.

 

Romain Febvre. Foto: Yamaha Racing
Romain Febvre. Foto: Yamaha Racing

 

Också MX2–världsmästaren från 2004, den comebackande nya zeeländaren Ben Townley, är redo för premiären i Qatar. Suzuki Factory–föraren fick ont i knäet efter en omtalad incident med Jeffrey Herlings under Valence International, men ska vara klar för start.

– Det var som tur var inget allvarligt och kommer förhoppningsvis inte störa mig särskilt mycket. En vridning bara, knäet svullnade upp och jag fick lite ont. Jag körde hela dagen igår och det verkar okej, säger Townley till Adam Wheeler.

 

Ben Townley. Foto: Suzuki Racing
Ben Townley. Foto: Suzuki Racing

 

Värre gick det för Monster Energy Kawasakis Clement Desalle under Valence International. Fransmannen vann de båda MX1–heaten innan han kraschade häftigt när han var på väg mot ledning också i superfinalen. Ett brott på armen konstaterades och operation krävdes, men Desalle åker trots det till Qatar.

– Självfallet har vi haft långa diskussioner med både Clement och hans läkare, Doktor Claes i Belgien, berättar teamchefen Francois Lemariey.
– Clement fick ett brott på armen men det var fint, doktorn jämför det med ett nyckelbensbrott som kan läka fortare än vi först trodde. Han cyklade endel i helgen och jobbar varje dag för att komma tillbaka. Han kommer att köra träningen på lördagen och utifrån känslan och resultaten där kommer vi bestämma om han kör GP:t eller inte. Det är ingen press från något håll, men kan han köra på säkerhet och plocka några poäng så är det bra. Det kan vara viktiga poäng när mästerskapet ska avgöras.

 

Clement Desalle. Foto: Kawasaki
Clement Desalle. Foto: Kawasaki

 

Sedan tidigare står det klart att Desalles teamkompis Jordi Tixier missar premiären efter att hans handledsskada behövde opereras på nytt. Missar tävlingen gör också 24MX Lucas Oil Hondas båda förare. Ken de Dycker blir borta en längre period efter en krasch på träning som resulterade i brutet lårben. Matiss Karro skadade knäet i Lacapelle–Marival International i helgen och missar tävlingen också han.

Teamet har inte haft tillräckligt med tid för att ta in någon ersättare till helgen utan skjuter fram sin MXGP–premiär. Man har dock löpande kontakt med eventuella ersättare och visar det sig att också Karros skada blir långvarig kan vi nog räkna med nya ansikten i teamet.

 

Matiss Karro. Foto: 24MX Lucas Oil Honda
Matiss Karro. Foto: 24MX Lucas Oil Honda