Romain Febvre, Yamaha Factory Racing Yamalube, är utan tvekan den hetaste MXGP–föraren just nu. I leran i Maggiora kom andra raka totalsegern. Och det med en spektakulär styrning. Den 23–åriga fransmannen vann det första heatet med nära halvminuten och kom tillbaka från en krasch med en trasig hoj för att bli sexa i det andra. Förutom andra raka segern var det också fjärde raka på pallen.

Kan knappast gå bättre eller fortare än det gör just nu va?
– Nej, det första heatet gick ganska bra. Med leran så blev starten viktigare än vanligt, jag var ut som tvåa och ganska snabbt blev det en lucka mellan mig och Philippaerts och de andra. Jag kunde ta god tid på mig att passera honom. Och sedan drog jag ifrån, jag ska inte säga att det var lätt för det är aldrig lätt, och lyckades få en lucka.

Det såg ganska lätt ut…
– Jo, men det var det inte. Samtidigt kan du åka mer avslappnat när du får en stor lucka. Man kan njuta av det och fortsätta köra fort.

Hur ser dagarna efter en GP–seger ut? Hur hanterar du det?
– Egentligen är jag en människa som inte gillar att ändra rutiner för mycket. Men det är klart, efter en seger så tar man några fler samtal och får kanske ställa upp på lite fler intervjuer med media. Man måste ställa upp på lite mer. Så det dagliga livet har faktiskt förändrats endel de senaste veckorna, men jag försöker behålla så mycket av rutinerna som möjligt och jag tror att det fungerar just nu.

Din teamkompis Jeremy van Horebeek sa att han körde med lite nytt material den här helgen, gjorde du också det?
– Vi testade i förra veckan, tisdag och onsdag, och gjorde lite förbättringar på motorn igen. Det kändes definitivt bättre i Maggiora. Teamet slutar aldrig jobba framåt; när jag hade gått i mål och gjort tv–intervjuerna var de direkt framme och frågade vad jag tyckte om förändringarna vi gjort. Det var ett steg framåt. Vi kommer behålla det som det är över Teutschenthal men sedan är det en helg ledigt innan Sverige och då kommer vi återvända till Italien för nya tester. Vad gäller min egna träning så tycker jag att den funkar bra just nu, och det syns ju i resultaten också. Jag tror inte att jag behöver ändra den särskilt mycket, men cykeln går alltid att förbättra.

Till sist – du vann inför en galen hemmapublik i Frankrike, det var extremt mycket folk i Maggiora och kommer vara fullt också i Tyskland. Njuter du av de stora scenerna?
– Frankrike var förstås väldigt speciellt och det kommer jag såklart aldrig glömma. Att vinna på hemmaplan är alltid speciellt, men det här var något extra. I Maggiora så var publiken mest på italienarnas sida, även om det franska fans också, och i Tyskland kommer de supporta Max (Nagl). Pressen kanske börjar komma lite nu… men till och med i Frankrike så kände jag inte av den så mycket. Det funkar bra.

 

Febvre jagar sin tredje raka seger i Tyskland till helgen. Foto: Ray Archer
Febvre jagar sin tredje raka seger i Tyskland till helgen. Foto: Ray Archer

(Text: Adam Wheeler/Kalle Lundstedt)