Yamaha Factory Racing Yamalubes Romain Febvre har haft en säsong som helt förändrat hans motocrosskarriär så här långt. Och den ser ut att krönas när han i slutet av september gör debut för Frankrike i Motocross of Nations på hemmaplan i Ernée.

23–åringen fanns i veckan på plats på banan i Ernée, där den 69:e upplagan av lag–VM kommer att avgöras helgen den 26–27 september. Tillsammans med sin största rival om VM–guldet, Gautier Paulin, och Frankrikes reserver Steven Frossard och Benoit Paturel, hade man en lättare träningsdag där media var inbjuden inför det som komma skall.

Febvre och Paulin utgör tillsammans med Red Bull KTM’s Marvin Musquin trion som ska försöka försvara guldet från Kegums förra året.

Febvre leder just nu MXGP–tabellen med 84 poäng före Paulin, och med fyra tävlingar kvar finns det till och med en teoretisk chans för fransmannen att säkra titeln redan under de två kommande tävlingen. Innan det att serien tar steget över för avslutningen i Mexiko och USA. Och det under Febvres debutsäsong i klassen.

Men att göra media inför lag–VM är inget som stör Febvre inför VM–avslutning.

– Slutet på säsongen närmar sig men jag försöker att köra som jag alltid gör och inte tänka på mästerskapet. Vi får se när det verkligen finns en chans att köra hem det.

Om Febvre lyckas bli den förste franska världsmästaren sedan Marvin Musquin 2010, och den första i stora klassen någonsin (Yves Demaria vann visserligen tre guld, och Pela Renet ett, i MX3 på 00–talet), får han räkna med ett rejält tryck från hemmapubliken i Ernée.

Där promotorn Youthstream väntar sig en publiksiffra som kommer överskrida den från 2005.

– Det kommer såklart bli superhäftigt. Och alla vet att den franska publiken är fantastisk. Laget vann förra året och publiken kommer förvänta sig att vi upprepar det. Men vad som än händer så kommer jag inte förändra mitt sätt att köra, och jag ser verkligen fram emot tävlingen.

(Text: Adam Wheeler)

 

Ingen hade nog väntat sig den säsong Romain Febvre fått 2015.
Ingen hade nog väntat sig den säsong Romain Febvre fått 2015. Foto: Kalle Lundstedt