Han är skadad. Så mycket vet vi. Frakturer på svanskotan. Men den stora frågan nu är om Ryan Villopoto kommer att komma till start i Valkenswaard i helgen. Ett besked väntas under dagen.

Det var en minst sagt märklig krasch Ryan Villopoto gjorde när han försökte hindra Clement Desalle från att ta över tredjeplatsen i det andra MXGP–heatet i Arco. Inte ens Villopoto själv kunde förklara den när han i onsdags skrev en längre post på sin hemsida, rv2.com, om tävlingen i Trentino.

– Ärligt talat så vet jag inte vad som hände. Allt kändes bra, och så bara, pang, så låg jag på marken. Jag besökte det medicinska centret på plats för röntgen men de kunde inte säga om något var brutet, skrev Villopoto som genomgick en ny röntgen när han var tillbaka i Belgien.
– Då träffade jag en doktor som bekräftade det jag inte ville höra – jag bröt min svanskota i fyra bitar. Tyvärr är det inget de kan göra något åt, utan det är bara att vänta på att det ska självläka. Jag vill kör och planerar att försöka på fredag. Efter det kan vi ta ett beslut om det blir start i Valkenswaard.

Där är vi nu. Fredag. Och nu väntar vi bara på ett besked från amerikanen. Blir det start får vi räkna med att han säkert kommer störas en del av ryggskadan. Och blir det inte någon start, ja, är VM–drömmen körd då?

Monster Energy KRT kommer ha en officiell mediapresentation för 2015 på sitt workshop nära Eindhoven under dagen och då väntas vi också få besked om Villopotos vara eller icke vara i Holland.

(Text: Adam Wheeler/Kalle Lundstedt)