Joël Smets och Stefan Everts byter plats till 2016. Smets återfinns sedan en dryg månad hos KTM och i dagarna blev också Everts nya roll hos Suzuki officiell. Den tiofaldiga världsmästaren kommer ta över VM–teamet från Sylvain Geboers och också bidra i utvecklingen av Suzukis RM–Z-cyklar.

Under en övergångsperiod kommer Sylvain Geboers fortsatt att finnas till hands i sitt Geboers Racing Promotions, men tanken är sedan att Stefan Everts, bland annat med hjälp av pappa Harry, ska driva företaget i egen regi.

Och det betyder inte bara att kan kommer vara ytterst ansvarig för Suzukis racingverksamhet, med team i såväl MXGP som MX2 och EMX250, utan också vara med och bidra i utvecklingen av RM–Z-teknologin på den japanska fabriken.

– Det är en stor utmaning och ett stort ansvar… men jag tror att jag är redo för det, säger Everts i ett pressmeddelande.
– Jag har åldern inne, och kunskapen. Jag slutade tävla för nio år sedan och tack vare mitt tidigare jobb (på KTM, reds.anm.) har jag lyckats bygga upp en del erfarenhet på ”andra sidan”. Jag känner mig redo.

Everts slog igenom på Suzuki och det var faktiskt Geboers som först fick upp ögonen för talangen. 1991 vann han sin första titel, i 125–klassen, på gult.

– Suzuki var min första kärlek och Sylvain var den som tog mig in. Det var så allt började. Det var några fantastiska år och jag har mycket respekt för vad Sylvain och Suzuki gav mig.

 

Sylvain Geboers var den som tog Everts till Suzuki första gången. Nu står den tiofaldige världsmästaren redo att ta över Geboers Racing Promotions.
Sylvain Geboers var den som tog Everts till Suzuki första gången. Nu står den tiofaldige världsmästaren redo att ta över Geboers Racing Promotions. Foto: Gary Freeman

 

Till 1994 lämnade han för Kawasaki, sedan följde år på såväl Honda som framförallt Yamaha, ytterligare nio VM–titlar och totalt 101 GP–segrar, innan han alltså nu står i gul tröja igen.

Inför sin största utmaning hittills efter karriären.

– Jag älskar den här sporten så mycket, jag älskar att resa och jag älskar att vara på tävlingar. Jag älskar att hitta nya talanger och jag vill uppleva succé med det här teamet. En hel del måste förändras och vi måste framåt. Jag vill göra Suzuki starkare. Vi kan jobba mycket hårdare i att marknadsföra märket och expandera vår profil. Interaktionen med fansen är viktig, slår Everts fast i pressmeddelandet.

Till 2016 kommer belgaren att styra över landsmannen Kevin Strijbos samt Ben Townley i MXGP, Jeremy Seewer och Brian Hsu i MX2, samt Bas Vaessen i EMX250.

Fotnot: En längre intervju med Stefan Everts, exklusiv i Sverige för Race Magazine, kommer ni att kunna läsa i årets sista nummer, 18, som når prenumeranter den 18 december.