Emelie Dahl svarade för en snygg uppkörning, från en missad start och gick i mål som 14e med sju nya VM-poäng. Frida Östlund kom också efter i starten och låg strax bakom Emelie när hon gjorde en miss och ramlade ner. Frida kom dock igen och kunde gå i mål som 18e vid tjeckiens VM-tävling i Loket.
– Det var något strul i backen efter starten och både Frida och jag tappade där, även Fontanesi var efter men körde snabbt om. Det var svårkört med löst grus på den stenhårda banan, men jag trivdes ändå. Jag tog in mycket tid eftersom jag hoppade i den stora utförstrappan, men nu ska jag ladda till i morgon och göra en bättre start, sa Emelie.
– Jag blev klämd mellan två i startbacken och även påkörd, men lyckades hålla mig på hjulen. Körningen började stämma när jag vurpade, vilket var mitt eget fel. En bättre start i morgon och det ska bli andra resultat, lovar Frida.
Holländskan Nancy van der Ven vann heatet före fransyskan Livia Lancelot. Världsmästarinnan Klara Fontanesi körde efter sin dåliga start suverän och gick in som trea. Inför sista VM-heatet i morgon leder Lancelot med sex poäng. Även Josefine Larsson var med och blev 30e av de 34a som var med.
Den svenska Honda 150-truppen gjorde åter strålande ifrån sig vid deras fjärde EM-deltävling i Loket. Albin Larsson kom starkt efter en sämre start och körde in som trea bakom britten Jack Bintcliffe och finländaren Emil Weckman.
Viking Lindström blev femma trots många attacker på norske Hakon Fredriksen, som var fyra. Alex Pettersson startade suveränt och låg sexa i början men fick finna sig att bli nerpetad till nia. Max Erlandsson startade som tolva och blev tia.
Tim Edberg hamnade i trassel vid starten och var ut bland de sista, men gjorde en grym uppkörning och gick in som elva. Slutligen missade unge Carl Jörgensen poäng, när han vurpade på sista varvet. Han låg då 18e men blev 22a. Förutom förare från Europa var även USA, Japan, Sydafrika och Brasilien representerade.
Vid kvalheatet för MXGP blev Filip ”Fillibang” Bengtsson 18e av de 27 som deltog. VM-ledande Romain Febvre vann före landsmannen Gautier Paulin och holländaren Glenn Coldenhoff. Belgaren Clement Desalle gjorde comeback och blev sjua.