Den svenska motocrosstjejen Emelie Dahl, Yamaha Scandinavia, kör för hedra minnet av Håkan ”Carla” Carlqvist, vid sista EM-tävlingen för tjejer i Lettland.

– Jag har själv aldrig träffat eller sett Håkan ”Carla” Carlqvist, men jag har hela mitt liv hört om honom, han var stor idol för farsan och hans brorsa. Igår var det som om kungen hade gått bort och enligt farsan var det också så, ”Kung Carla” var död. Så det är självklart att jag kör för ”Carla” och hans minne i helgen, förklarar Emelie.
Idag har man kört träning, tidskval och kvalheat inför morgonens två finalheat.
– Jag blev trea på tidskvalet bakom danskan Sara Andersen och nordirländskan Natalie Kane. I kvalheatet blev jag åter trea, Sara vann och norskan Mathea Selebö kom tvåa. Sara leder EM med 20 poäng och vi kör om 50 poäng i morgon, så visst finns chansen till guld. Men jag tänker inte ta några onödiga risker och dra på mig någon skada, nu när jag äntligen är hel efter tre år med skador. Jag har Sandra Karlsson och Mathilda Selebö med 29 respektive 32 poäng bakom, så jag får inte göra några dumheter, berättar Emelie.
Förutom Emelies tredjeplats i kvalet, blev Halmstadstjejen Sandra Karlsson fyra och Malmötjejen Amanda Bergkvist sexa i dagens kval. Den 16-åriga Sara Andersen har vunnit fem av de sex heat som körts i serien, enda förlusten kom mot Emelie i Danmark.