Årets fjortonde MXGP–tävling avgörs på en av seriens tuffaste banor – klassiska Lommel i Belgien. Som tur är verkar i alla fall rekordvärmen dragit förbi Flandern. Elva svenska förare kommer till start, fyra stycken i VM–klasserna och sju i EM. 

Ja, efter rekordvärmen i Belgien under början av veckan har graderna sjunkit och till helgen ser det något mer behagligt ut. Varmt förvisso, men istället för upp emot 40 grader istället som mest 26 respektive 31 på lördag och söndag. 

Tufft lär det bli i alla fall, när årets 14:e deltävling i VM–serien ska avgöras. Lommel med sin tunga sand är känd som en av de tuffaste på kalendern och nu faktiskt den enda tävlingen i Belgien och Nederländerna.

I MX2–klassen kommer den här gången tre stycken svenskar till start, trots att Isak Gifting med sin nyopererade knä får bevittna tävlingen från sidan. Filip Olsson kör, liksom Leopold Ambjörnsson som ser ut att göra comeback efter skada. Dessutom finns SM–ledaren i 250–klassen, Albin Gerhardsson, med. Precis som han kommer göra vid nästa deltävling i Uddevalla.

Den röda nummerplåten i MX2 skiftade återigen vid den senaste VM–deltävlingen, i tjeckiska Loket. För vilken gång i ordningen vet vi inte riktigt. Men efter att ha varit trea i första heatet, vunnit det andra och därmed totalvunnit tävlingen, är Jago Geerts tillbaka i poängtopp. Tom Vialle blev den här gången bara femma och är nu åtta poäng bakom belgaren. Simon Längenfelder följer som trea, Kevin Horgmo är fyra och danske Mikkel Haarup på femte plats. Gifting är kvar som tia, trots att han nu missat två GP. Olsson är 28:e efter att ha nollat i Loket.

Noll poäng, för första gången den här säsongen, blev det också senast för Alvin Östlund. Yamaha–föraren störs av en ond handled och kunde inte göra sig själv rättvisa i Tjeckien. Lommel är normalt en bana som ska passa honom bättre, men det gäller förstås att kroppen håller om han ska kunna vara med och fightas om VM–poäng. 

Östlund är kvar på en 19:e plats i sammandraget, med 86 inkörda poäng. Tim Gajser blev bara trea senast, men kunde trots det behålla sin ledning på 125 poäng till närmaste konkurrent. Och där, som tvåa, hittar vi nu Jeremy Seewer, som tog säsongens andra GP–seger förra helgen. Jorge Prado tappade till trea och där bakom närmade sig dessutom totalfyran Maxime Renaux, som blev tvåa. Glenn Coldenhoff följer som femma.

Förutom de två VM–klasserna körs också två EM–klasser i Belgien – EMX125 och EMX250. Lilla klassen kör sjunde deltävlingen för säsongen och efter Belgien återstår bara tävlingar i Sverige och Finland. Hela fyra stycken svenskar kommer den här gången till start och det är den kvartett som dominerat klassen i Sverige under de två senaste säsongerna – Laban Alm, Linus Persson, August Frisk och Hugo Forsgren. 

Frisk har i år kvalat in till två stycken EM–tävlingar och totalt kört in elva poäng, vilket gör att han hittas som 39:a. Alm körde tävlingen i Lettland och gjorde det bra när han slutade som totalnia. Hans 23 poäng därifrån gör att han är 27:a i sammandraget. Holländaren Cas Valk toppar EM–tabellen, 27 poäng före italienaren Alexis Fueri och ytterligare nio före trean Karlis Alberts Reisulis, Lettland. 

I EMX250 finns tre blågula förare anmälda, Jeff Oxelmark, som senast körde EMX2T, Noel Nilsson, samt Arvid Lüning, som kommer med en färsk bronsmedalj från SM i sprintmotocross. Lüning har också kört in sju poäng i EM–klassen under säsongen, efter att ha kvalat in till totalt fyra av de sex tävlingar som körts.

Efter Belgien återstår tävlingar i Sverige, Finland och Frankrike för EMX250. I toppen hittar vi också där holländskt, genom Rick Elzinga. Yamaha–föraren är 20 poäng före norrmannen Cornelius Töndel, som i sin tur är hela 55 före trean Andrea Bonacorsi.