KTM dominerade söndagen när Uddevallas GP avgjordes på Glimminge Motorstadion. Förutom att Jorge Prado säkrade sin titel vann teamkompisen i Red Bull KTM Tom Vialle GP–segern, med Prado som trea. Också i MXGP blev det KTM–seger genom Standing Constructs Glenn Coldenhoff, som tog sin andra raka. 

Ja, Glenn Coldenhoff visar storform inför höstens Nations, som körs i Nederländerna och där hemmanationen just nu får anses vara storfavoriter. Standing Construct KTM–föraren tog sin andra raka GP-seger när han vann i Uddevalla.

Romain Febvre kraschade bort sig efter att ha blivit av med ledungen i andra heatet.

Efter seger i första heatet var Coldenhoff betydligt längre ner i andra, men kunde ta sig upp när flera framförvarande förare gick omkull. Såväl Arnaud Tonus som Romain Febvre kraschade och med Febvre såg det dessutom illa ut. Till slut var holländaren, efter en aggressiv passering av Pauls Jonass, uppe som tvåa bakom Tim Gajser och det räckte alltså för att knipa GP–segern.

Den redan klara världsmästaren Gajsers heatvinst räckte till att bli tvåa totalt i Uddevalla och Jonass fjärdeplats från första, och tredje i andra, tog honom upp på pallen som trea. Jeffrey Herlings slutade fyra i heat nummer två, men med en nolla från första räckte det bara till en total tolfte plats.

Jeffrey Herlings blev fyra i andra heatet.

Anton Gole kämpade ivrigt och det syntes hur mycket Yamaha–föraren ville. På nytt gjorde han en klart godkänd start i det andra heatet och låg med som tolva under de första varven. Orken fanns dock inte riktigt där för att hålla hela vägen och svensken sjönk till en slutlig 16:e plats. Med 13 inkörda poäng blev Gole också just 16:e i Sveriges GP – hans näst bästa insats resultatmässigt i år.

Anton Gole kämpade heroiskt inför hemmapubliken.

I MX2 var Jorge Prado ute efter sin 14:e raka GP–seger och sin tionde raka heatseger. Men det gick inte den här gången för den nyss korade världsmästaren. Prado gick omkull tidigt, efter att ha pressat teamkompisen Tom Vialle i ledningen, och fick starta om runt tionde plats. Med en cykel som fått stryk kunde KTM–föraren inte ta sig längre upp än till fyra och det räckte bara till att bli trea i dag.

Tom Vialle vann MX2 för Calvin Vlaanderen och Jorge Prado.

Där framme behöll Vialle ledningen fram till knappa tio minuter återstod, när Calvin Vlaanderen kunde ta sig om efter ett misstag från fransmannen. Holländaren kunde hålla undan och tog säsongens första heatseger, men lyckades inte knipa GP–vinsten. Den gick istället med en poängs marginal till Vialle, som därmed för första gången i karriären fick ställa sig högst upp på en VM–pall.

Alvin Östlund hade det tufft inför hemmapubliken och mediokra starter gjorde det inte bättre. Östlund visade i alla fall kämpatakter och körde upp sig från 21:a plats till att bli 16:e. Åtta inkörda poäng betydde att han blev 17:e i tävlingen.

Alvin Östlund hade en tuff tävling i Uddevalla.