När årets fjärde deltävling i motocross-SM kördes på Svampabanan i Tomelilla, skedde flera dramatiska händelser bortsätt från de vanliga spännande heaten. Två svåra krascher och ett tumult i depån är några saker som alltid kommer att förknippas med denna tävlingen.

Den svåraste olyckan inträffade i tjej-klassen när Ebba Bergström kraschade ut för en brant backe. Efter en heroisk insats av en civil brandman räddades Ebba och kunde tas om hand av sjukvården. Hon vårdas nu på intensivavdelningen i Lund och hennes tillstånd är stabillt men ännu ständigt bevakad.

Ebba Bergström skadades svårt vid SM-tävlingarna i Tomelilla.
Ebba Bergström skadades svårt vid SM-tävlingarna i Tomelilla.

Under en fantastisk fajt i MX2-SM när Ken Bengtsson jagades av Alvin Östlund, stannade Kens motor i luften. Ett hål i motorn så oljan runnit ut, var anledningen till att motorn stannade. Ken gjorde en våldsam krasch och fick frakturer på i höften och i korsryggen, han måste nu vila i 6-8 veckor.
På lördagen utbröt ett tumult i depån efter ett kvalheat, när det blev bråk mellan två förare. Plötsligt kastade sig den ene förarens pappa över den andra föraren och med tre angrepp på förare försökte putta honom i dammen. En crossmamma hamnade i vägen och föll i dammen. Trots försök att lugna pappan, bland annat från undertecknad gav han sig åter på förare. Båket slutade med att sonen till kvinnan som föll i damen slängde ner pappan på marken och först då insåg pappan vad han höll på med.
Trots att pappan var ångerfylld efteråt, försvarade han sig med att han var tvungen att rädda sin son mot den andre förarens angrepp, men inget slag hade utdelats innan pappan la sig i det. Utan jag anser att det var ett gruff mellan förarna som mest ryckte i varandras hjälmar. Pappan fick inte vara i bandepån under söndagen.
Efteråt florerade de horibla ryckten om vad som hänt eller ej, bland annat om att den andre förarens mamma skulle ha slagits. Detta kan jag fullständigt felaktigt, men när pappan skulle göra sitt tredje angrepp mot föraren tog den angripne förarens mamman tag i pappan som då ramlade.

Filip "Fillibang" Bengtsson dominerade MX1-heaten från start till mål.
Filip ”Fillibang” Bengtsson dominerade MX1-heaten från start till mål.

Resultatmässigt var Filip ”Fillibang” Bengtsson totalt överlägsen i MX1 och bjöd på propagandacross. Tom Johnsson gjorde sin bästa tävling för året och blev tvåa i båda heaten, medan Rickard Sandberg blev totaltvåa före Rasmus Sjöberg. I MX2 tog Alvin Östlund en dubbelseger, efter att i andra heatet haft en kanonfajt med totaltvåan Pontus Jönsson. Totaltrea blev norske Lasse Christoffersen följd av Anton Gole.
I MXGirls avbröts andra heatet på grund av olyckan men Nordirländskan Natalie Kane dubbelvann, totaltvåa var norsken Genette Våge före Frida Östlund och Emelie Dahl. 125-förarna dominerade 250 U17 och den elegant körande Kevin Horgmo dubbelvann. ”Musse” Andersson blev totaltvåa före Danne Karlsson och bäste 250-föraren Anders Lund.

Alvin Östlund vann båda MX2-heaten i Tomelilla. i andra efter en fajt med Pontus Jönsson.
Alvin Östlund vann båda MX2-heaten i Tomelilla. i andra efter en fajt med Pontus Jönsson.