De flesta MXGP–förare åker nog från Thailand med en känsla av att det äntligen är över. Luftfuktigheten och värmen, nästan 40 grader när söndagens finalheat drog igång, tog knäcken på många. Och banan var inte direkt omtyckt. Men två förare kan också ta med sig lite mer än bara lättnad; Ryan Villopoto vann sitt första GP och Clement Desalle kunde ta över den röda nummerplåten som totalledare.

Monster Energy Kawasaki Racing Teams Ryan Villopoto visade redan på lördagen att dagarna i Europa efter premiären i Qatar hade gett resultat när han vann MXGP–kvalet och såg betydligt mer komfortabel ut på hojen jämfört med sist.

När den första finalen släpptes iväg var det visserligen teamkompisen Tyla Rattray som var först över den Fox–sponsrade vita holeshot–linjen men ganska snabbt kunde Villopoto ta över och körde relativt enkelt hem sin första GP–final i karriären. Team Suzukis Clement Desalle var, precis som han var två gånger i Qatar, tvåa, med Yamahas Romain Febvre något överraskande på tredje plats. Därefter följde succémannen från premiären Husqvarnas Max Nagl, KTM’s världsmästare Antonio Cairoli och Desalles teamkompis Kevin Strijbos.

En drygt handfull förare tvingades bryta det första finalheatet, däribland förra årets silvermedaljör Jeremy Van Horebeek samt KTM–duon Ken de Dycker och Tommy Searle.

Tony Cairoli var först iväg i det andra heatet, som kördes bara 25 minuter plus två varv på grund av värmen, och ledde heatet från start till mål, utan några egentliga problem. Avståndet ner till jagande Clement Desalle och Ryan Villopoto snarare ökade än krympte ju längre heatet gick.

 

Cairoli tog hem andra heatet och är tvåa efter Clement Desalle efter två körda tävlingar. Foto: Ray Archer
Cairoli tog hem andra heatet och är tvåa efter Clement Desalle efter två körda tävlingar. Foto: Ray Archer

 

Men då ska man ha i åtanke att Desalle och Villopoto hade ganska mycket att vinna på att bevaka sina placeringar och inte ta några onödiga risker i den nästan 40 gradiga värmen som ställde till problem för så många. För Desalle innebar det nämligen att han kunde åka från Asien med den röda nummerplåten som totalledare efter att ha varit tvåa i samtliga VM–heat i år. Och för Villopoto innebar det hans allra första totalseger i en VM–tävling.

Där hade vi definitivt de två vinnarna i den stora klassen i helgen.

Desalle blev också tvåa bakom Villopoto i tävlingen, medan Cairoli snodde åt sig sin första pallplats i år när han var tre poäng före Febvre och tio före Strijbos. Hondas Gautier Paulin svarade för en grym uppkörning under det andra heatet när han gick från att varva som 22:a efter det första varvet till att sluta sexa.

Max Nagl hade ett tyngre andra heat och är nu trea i VM–tabellen efter Desalle och Cairoli. Villopoto följer som fyra.

Röster från Nakhonchaisri:

Ryan Villopoto, USA; Kawasaki: ”Det var en tuff dag för oss alla med värmen. Att jag lyckades köra hem första heatet var bra för jag fick inte den start jag ville i andra och kunde inte hänga med Tony och Clement. De körde bra. Men jag var bland de tre i båda heaten, körningen kändes stabil och jag lyckades vinna. Det var ungefär vad vi behövde. Jag kände mig betydligt mer komfortabel den här helgen och vi hade fått till inställningarna bättre. Det är bara början på en lång säsong men det var ok.”

Clement Desalle, Belgien, Suzuki: ”Riktigt tuffa förhållanden med värmen. Jag lyckades plocka två nya andraplatser och jag är rätt nöjd med det. Idag är mina starter betydligt bättre än tidigare också och det tar jag med mig. Men det finns ännu mer att jobba på där.”

 

Clement Desalle åker till Argentina om tre veckor med röd nummerplåt som totalledare i MXGP. Det efter två nya andraplatser i Thailand.
Clement Desalle åker till Argentina om tre veckor med röd nummerplåt som totalledare i MXGP. Det efter två nya andraplatser i Thailand. Foto: Ray Archer

 

Antonio Cairoli, Italien, KTM: ”Jag var riktigt besviken efter kvalet och fick inte den plats på grind jag önskat. Fick en ganska bra start i första heatet men blev uttryckt av de som kom snabbt innanför. Körde upp mig från sjuttonde till femma och det var väl ok. Sen var jag riktigt motiverad att få en bra start i andra, jag visste att jag kunde köra hem det även om banan inte var den bästa jag sett. Det var inte den placeringen på pallen jag hade velat ha men jag är glad att jag kunde vinna andra heatet.”

Max Nagl, Tyskland, Husqvarna: ”Jag hoppades kunna behålla den röda plåten men med värmen och de banförhållandena som rådde så tog jag inga risker alls. Det var så, så varmt och det gjorde det riktigt tufft. Jag är nöjd med första heatet, i andra fick jag en sämre start och lyckades köra upp mig en bit men kunde inte trycka på sista biten”

Gautier Paulin, Frankrike, Honda: ”Två saker: Jag är riktigt besviken över min krasch. Och riktigt glad för min körning. I andra heatet kraschade jag i tredje kurvan, jag blev påkörd och skulle inte säga att det var självförvållat, och dessutom blev påkörd när jag låg på marken. Jag lyckades ta mig upp och kunde köra till mig en sjätteplats i ett avkortat heat.”

Fotnot: Mycket mer om Thailandstävlingen kan ni läsa i Race nummer 3. Där kommer också finnas två längre intervjuer med superstjärnorna Ryan Villopoto och Antonio Cairoli.