Den mest intressanta VM–premiären på många år närmar sig med stormsteg. Och i helgen tog flera GP–förare chansen att slipa det sista på tävlingsformen. Såväl britten Shaun Simpson som belgaren Clement Desalle imponerade, och det gjorde också Kawasaki–förarna i MX2 – den regerande världsmästaren Jordi Tixier och hans landsman Dylan Ferrandis.

I Frankrike kördes Lacapelle International över tre heat med blandat 450– och 250–hojar i perfekta förhållanden. KTM’s britt Shaun Simpson imponerade mest när han vann de två första, blev tvåa i det tredje och tog hem totalsegern. Hemmaföraren Dylan Ferrandis, Kawasaki, var tvåa, trea och fyra och därmed bästa MX2–förare över tre heat, detta trots att en förkylning störde.

– Det är aldrig lätt att tävla när du är sjuk, men jag försökte och resultatet blev rätt bra även om jag tröttnade i sista heatet. Nu ska jag vila till Qatar, sa Ferrandis i Kawasakis nyhetsbrev.

Förutom Ferrandis av MX2–förarna kan också noteras schweizaren Valentin Guillod, Yamaha, som efter en åttondeplats i första heatet och en sjunde i det andra körde hem det tredje och sista heatet.

Från samma tävling rapporterades också om ett armledsbrott på britten Jake Nicholls, som därmed kommer att missa de första VM–tävlingarna. Det är också osäkert om fransmannen Steven Frossard, som är teamkompis med Nicholls i Wivo Forkrent KTM, är helt kry till Qatar efter att han tvingats bryta det första heatet i Lacapelle med smärtor i höger knä.

Om det var perfekta förhållanden i Frankrike så var det betydligt sämre i Italien. Regnet öste ner under hela natten mellan lördag och söndag och fortsatte även när det var dags för race. Men sandbanan fixade det och race blev det, över tre heat och även här blandade man upp MX1– och MX2–förare.

Regerande världsmästaren Jordi Tixier imponerade på sin träningshoj när han var femma, femma och trea i heaten, bästa 250–åkare i två och därmed kunde ta sig vidare mot Qatar med ännu en försäsongsseger i ryggen.

– Banan var ok, även om det fanns endel rätt djupa spår. Och det var bra träning även om inte förhållandena kommer att vara desamma nästa helg. Jag hade en dålig start i första heatet, var inte alls nöjd med andra men kom tillbaka efter att vi gjort en del ändringar till tredje. Skulle inte säga att jag är nöjd med helgen men vi lärde oss endel och det var bättre att köra tävling än att träna på egen hand, sa Tixier i Kawasakis nyhetsbrev.

Belgaren Clement Desalle, Suzuki, kunde efter att ha varit tvåa på Hawkstone Park och dubbelsegrat i Valence International tidigare i februari nu köra hem samtliga tre heat. Därmed tog han också hem MX1–klassen och kommer i slag till Qatar, där han vann 2013. Bakom sig hade han ryssen Evgeny Bobryshev som också var tvåa i samtliga heat.

 

Jordi Tixier tog hand om MX2–segern på Mantova, närmast före Suzukis Jeremy Seewer. Foto: Suzuki
Jordi Tixier tog hand om MX2–segern på Mantova, närmast före Suzukis Jeremy Seewer. Foto: Suzuki