Australiensaren Dean Ferris, med rötter i Sverige, har drabbats av ett tillfälligt bakslag.
Eftersom Dean för två veckor sedan tog sin första seger för året på europeisk mark var han en av de främsta favoriterna inför deltävlingen i spanska mästerskapen i Albaida. Men det blev en trist sorti för Kawasakiföraren. Han kraschade i hög fart och bröt armbågen. Olyckan gjorde att han tog sig snabbt till Belgien – där 21-åringen har sin europeiska bas – och är nu nyopererad.

Ferris olycksaliga fall inträffade i det första heatet. Australiensaren var inblandad i en klappjakt med Jose Butron om ledningen när en varvad förare råkade komma i vägen. Hindret upptäcktes försent. Det blev en sammanstötning. Svenskbekantingen försvann rakt ut i halmbalarna i hög fart.
– Jag borde sett att han dök upp, erkände Ferris.
– Jag hade precis kört om Barragan och även fått en lucka. Det gjorde att jag var så fokuserad på Butron. Jag tog också in på honom ganska snabbt när den här varvade föraren plötsligt befann sig framför mig och jag blev tvungen att styra undan för att försöka undvika honom.
– Men lyckligtvis är det inget allvarligt brott. Jag ska vara tillbaka på motorcykeln inom fyra veckor. Fysiskt sett är jag i topptrim och den formen kommer jag att jobba hårt för att slå vakt om. Förhoppningsvis tar det inte speciellt lång tid för mig att hitta farten igen lagom till första GP-deltävlingen i Valkenswaard.
Teamchefen för Ice1 Racing, flerfaldige endurovärldsmästaren Kari Tiainen, är glad över att det faktiskt inte var värre.
– Det är härligt att skåda Dean när han åker. Även om han hade en dålig start i Albaida klarade han av att klättra till andra plats på fyra varv och hota Butron på allvar. Han fick smällen när han befann sig i banans snabbaste whoopissektion och jagade Butron som bäst, beskrev Tiainen och fortsatte:
– Det här är endast en smärre fraktur. Dean kommer att vara tillbaka på nolltid och besitta sin sedvanliga toppfart lagom till VM-säsongen.