På lördag inleds året upplaga av AMA supercross och som så många gånger tidigare sker detta på Angel Stadium i Anaheim, Kalifornien. 1974 sattes supercrosstävlingarna upp som ett mästerskap och sedan dess har sporten och mästerskapet växt enormt.

Skotten Dean Wilson är en av favoriterna i Lites-klassen vid AMA supercross. Foto: Thor PR

Anaheim, som ligger strax söder om Los Angeles i Orange County, har cirka 350 000 invånare och förutom nöjesparken Disneyland och hockeylaget Anaheim Ducks är supercrossen en stor händelse i staden. I år är det 22a gången som mästerskapet inletts här men man har kört hela 56 deltävlingar i AMA supercross sedan 1976, detta beroende på att tävlingen är en riktig ”mjökkossa” och man på senare tid kör tre tävlingar per år. Motocrossälskare från hela världen kommer till Anaheim för att se någon av tävlingarna, vilka är en otrolig upplevelse.
Den första tävlingen på Anahem, som förövrigt kördes den 4 december 1976, vanns av Hondas Marty Smith från San Diego. De tre giganterna i sporten Jeremy McGrath, Ricky Carmichael och James ”Bubba” Stewart har vunnit åtta gånger var, det ska dock klargöras att McGrath inte hade lika många chanser på sig som de andra då det under hans storhetsperiod endast gick en tävling på år i Anaheim. McGrath och Stewart har dessutom vunnit Lites-klassen (tidigare 125) två gånger var.
Eftersom Stewart är med fortfarande har han nu chansen att bli historisk med nio segrar, men det kommer att bli tufft då det finns gott om konkurrens. Fjolårets mästare Ryan Villopoto är förhandsfavorit efter sina suveräna körningar förra året i såväl supercross som vanlig motocross. Förutom Stewart anses australiern Chad Reed, Trey Canard och Ryan Dungey stå för det tuffaste motståndet. Förmodligen hittar vi segraren bland dessa men osvuret är bäst då överraskningar har skett tidigare.
Märkesmässigt är det två Hondaförare med bland dessa Reed i sitt egna team TwoTow Motorsports Honda och Canard i Honda Muscle Milk. Ryan Dungey kör för Red Bull KTM, Stewart för JGRMX Toyota Yamaha och Villopoto för Monster Energy Kawasaki. På Suzuki får australiens Brett Metcalfe, Team Yoshimura Suzuki, gälla som favorit. Ett nytt intressant team är Jeff Ward Racing som på Kawasaki kör med Joshua Grant, som vann en tävling i Anaheim 2009, och Kyle Chrisholm.
I Lites-klassen har Monster Energy/Pro Circuit Kawasaki ett enormt starkt team med Blake Baggett, Skotten Dean Wilson och sydafrikanen Tyla Rattray. Allt kan naturligtvis hända men jag skulle bli mycket förvånad om inte någon av dessa tre vinner, främsta utmanare är Geico Hondas Eli Tomac och Star Valli Yamahas Ryan Sipes.
Två svenskar startar i Anaheim och det är Filip Thuresson, nu på 450 Honda, och i Lites hittar vi Linus Sandahl för Manson Suspension/24MX/Motostar/MTA Sweden. Vad dessa kan göra står i stjärnorna men det är ju kul att vi har svenskt på plats i denna tveklöst största massmedialt bevakade cross-serie.