Årets 16:e VM–deltävling. Den första i Sverige på två år. Nu är det igång. MXGP–cirkusen har nått Uddevalla, publiken börjar strömma till Glimmingen och de första förarna är ute på banan just nu.

26 svenskar kommer till start när motocross–VM körs i Sverige för första gången sedan 2017. Och redan nu är de första blågula förarna ute på banan. EMX125–förarna är igång med sin fria träning och vi har fått se Max Lövgren, Liam Hanström, Felix Boberg, Max Pålsson, Filip Isaksson, Marcus Gredinger, Viktor Andersson, Rasmus Varg och Rasmus Moen ute på Glimmingens just nu blöta och kladdiga bana.

Den andra gruppen i EMX125 är redo att ge sig ut på Glimminge-banan.

Men väderprognosen ser bra ut, sol väntas i måttliga mängder redan under dagen men framförallt i morgon. De flesta verkar tro att banan i det närmaste kommer bli perfekt vad det lider.

EMX250 är näst ut och där ser vi hela 14 svenskar komma till start, i vad som precis som för EMX125–klassen är årets sista deltävling. Isak Gifting är mest i sammandraget på en total 18:e plats, medan Ken Bengtsson är 26:a trots att han bara kört en deltävling. De två finns förstås med i startlistan, tillsammans med Tim Edberg, Albin Gerhardsson, Sebastian Mårtensson, Pontus Jönsson, Leopold Ambjörnson, André Högberg, Fredrik Theorell, Jeff Oxelmark, Viking Lindström, Filip Olsson, Rasmus Håkansson och Arvid Lüning. EM–svenskarna i 250 kör sin första fria träning vid 9.50.


12.30 är det dags för VM–klasserna att äntra banan. Först ut är MX2–klassen med bland andra svenske Alvin Östlund och KTM’s spanjor Jorge Prado, som har möjlighet att säkra sitt andra raka guld här i Uddevalla.

MXGP–förarna får vi för första gången se klockan 13.00 och där kommer två svenskar till start – Anton Gole, som är 25:a i sammandraget med 31 inkörda poäng, och Jonathan Bengtsson, som jagar sina första VM–poäng. Till start kommer också såväl årets redan klara världsmästare, Tim Gajser, som fjolårets – Jeffrey Herlings gör nämligen comeback i Sverige efter sin senaste skada.

Trion i speakerbåset, Fredde Flair, podcast–Ola och podcast–Tomas, är redo att hålla hov i dagarna två.