Precis som de flesta andra idrotter har coronavirusets framfart också drabbat motorcykelsporten. I Italien, där utbrottet drabbat Europa som värst, har flera tävlingar ställts in eller skjutits på framtiden. Där ibland EM–premiären i enduro. Också SuperEnduro–finalen som skulle köras i Polen drabbades. Och Motocross–VM har tvingats göra flera förändringar i kalendern. Här hemma kan vi konstatera att det inte blir något SM i X Trial.

Ja, inställda eller framskjutna idrottsarrangemang i coronavirusets kölvatten har varit en het potatis den sista veckan. I går gick regeringen i Sverige ut med att man stoppade alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer. Det fick till följd att bland annat SM Veckan i Luleå och Boden, där SM i X Trial skulle avgöras, ställdes in.

– Så kom då beskedet vi fruktat för. SM Veckan i Luleå/Boden är inställd till följd av Coronaviruset och den begränsning av publika tillställningar som det idag beslutades om, meddelade arrangören Marcus Frändén kort på tävlingens Facebook–sida.

Tidigare hade också flera internationella arrangemang i diverse motorcykelsport drabbats. VM i X Trial ställde in deltävlingen i Österrike, tänkt att köras den 21 mars, och också första rundan av Trial–EM, som skulle körts i franska Breal sos Monfort den 12 april, kommer att få ett nytt datum. 

MXGP flyttade den tredje rundan, som skulle körts i Argentina, till november, och den fjärde rundan, tänkt att gå i Italien, till juli. Idag kom också beskedet att runda fem och sex, Spanien och Portugal, flyttats till oktober. Nästa tävling, om saker återgår till det normala, blir nu istället Frankrike den 10 maj.

I USA är det redan bestämt att supercross–tävlingen i Seattle, den 13:e rundan som skulle körts den 28 mars, kommer att flyttas. Delstaten Washington, där Seattle är största staden, är den värst drabbade hittills i USA.

Men också enduron har drabbats. Det började med Italien, det av corona hittills värst drabbade landet i Europa, där det italienska förbundet valde att inte köra varken den första eller andra rundan av Italienska Mästerskapet, en serie där flera av världens bästa förare kör och brukar ladda upp inför VM–premiären. 

När den italienska regeringen sedan i början av mars stoppade all idrott för en månad framåt stod det också klart att den tredje rundan ställs in eller skjuts på framtiden. Dessutom, vilket drabbade tio anmälda svenska förare, blir det ingen EM–premiär i italienska Castel di Tora den 4–5 april. Arrangören meddelade att tävlingen istället kommer att köras 1–2 juni, vilket är måndag–tisdag men i Italien nationell helgdag, alternativt den 7–8 november.

FIM Europe kommenterade det hela såhär:

– Målet för FIM Europe är att köra alla tävlingar som planerat, men vi är också förberedda på att flytta fram arrangemang om det är nödvändigt. I en svår situation som den här ber vi alla att på ett förnuftigt sätt ta ansvar. FIM Europe sätter alltid säkerheten först, för såväl förare, arrangörer och publik som alla andra involverade i våra tävlingar.

Och den förväntat spännande finalen av SuperEnduro–VM, tänkt att köras i polska Lodz den 14–15 mars, blir inte av den heller. I första hand för att de polska myndigheterna inte tillät större publika arrangemang, men enligt uppgift skulle också flera av de stora teamen överhuvudtaget haft svårt att ta sig till Polen på grund av de resebegränsningar som coronaviruset fört med sig.

Det är fortfarande osäkert om finalen faktiskt kommer att köras senare eller om den ställs in.