Antti Phyrönen tillbaka i MX3-VM

Efter att ha stått bredvid under 2010 års säsong med ett brutet ben kom nystarten för Antti Pyrhönen den 17 april i Megalopolis, Grekland, där årets första MX3-VM ägde rum under förfärliga förhållanden.

– Jag såg fram emot att starta en ny säsong på högsta nivå, jag kollade på loppen förra året som lagledare för min vän Ale Noemi men kände mig väldigt olycklig som en åskådare, menade Antti.
– Som tur är så har jag lojala sponsorer som gör det här möjligt. I Battery Energy Drinks från Finland  har jag en ny sponsor med en personlig Sinisalo-Battery klädlinje som kommer ut på marknaden snart.
Kraftig vind och regn visade sina onda planer för MX3-premiären genom att förstöra det roliga för förare och publik. Tjej-VM är kombinerat med MX3 och de snabba tjejerna visade hur dåliga banförhållandena var. Många av dom trillade med sina cyklar och blev täckta av tjock lera.
Antti hur kan du anpassa dig till så dåliga förhållanden?
– Det kan man inte, punkt slut. Jag visste vad som väntade mig, men oj det var tufft. Det var frågan om att göra en bra start, köra ett stadigt lopp, hålla sig på två hjul och undvika misstag. Och hoppas att ingen trillar framför dig eller knuffar ner dig.
– Alla de bra killarna stod på insidan av startgrinden, den säkraste platsen för att vara bland de första in i startkurvan. Min position var åttonde från insidan. När startgrinden föll åkte jag en bit på bakhjulet och jag antar att jag var inte i topp tio i första högersvängen. Men i de nästa svängarna lyckades jag att se några bra linjer och snart var jag på sjätte plats. Det var riktigt lurigt, när spåret är så halt och så lerigt är det lätt att göra misstag. Min fart var bra men ungefär halvvägs var killen framför och bakom mig på långt avstånd så jag hade ett ensamt race. Varje varv kändes det som om cykeln blev tio kilo tyngre. Om du körde sakta fastnade leran som lim, så där det var möjligt rusade jag motorn för att snurra hjulen fort för att lossa på leran.
I fronten var Milko Potisek och Julien Bill i total kontroll och bevisade att de här killarna verkligen är mästerskapskvalité. Två varv från slutet fick Milko Potisek problem på grund av en annan förare och fastnade så att han tappade ledningen. Det gjorde det möjligt för Julien Bill att ta över förstaplaceringen. Antti tog sjätte plats efter ett stadigt race.
– En långsammare förare fastnade i mitt spår och jag gled på honom så växelspaken böjdes men lyckligtvis så fastnade den på ettans växel. Under dessa förhållanden var jag nöjd med mitt resultat i den här första VM-omgången.
– Före det andra racet kom Bill till mig för att be tävlingsledaren att ställa in det andra heatet för förhållandena var riktigt dåliga. Att ställa in var ett bra beslut, den besvärliga leran gör det väldigt svårt att komma upp i backarna, det var svårt på varje plats på banan.

Skön helg för Antti i Bulgarien

Andra VM-omgången i  MX3 tog plats helgen efter Grekland på Troyan, en vanlig plats for internationell motocross i Bulgarien. Efter det genomblöta MX3-VM i Grekland mötte förarna nu torrt väder och en stenhård bana som resulterade i action i hög fart.
Under Anttis framgångsrika säsong 2009 körde han till sig tredje plats i Troyan, så han hade lite erfarenhet av banan i Bulgarien.
– Den här banan är så svår och så snabb vilket gör att kvalen är riktigt tuffa. Inte riktigt min sorts bana och den är mer en fördel till några av mina motståndare. 2009 kom jag på tionde och elfte plats här, poängmässigt ett av mina sämsta VM den säsongen så jag har lite blandade känslor. Jag är inte anpassad till så höga hastigheter, jag kommer från landet med sandbanor, inte från hårda steniga banor som bättre passar fransmän, schweizare och italienska förare.
Banan i Troyan har främst en snabb linje så att köra förbi är svårt, ett annat handikapp är de mindre erfarna VM-förarna. Plus det kan det bli dammigt när medelhastigheten är nära 60 km/timmen vilket är väldigt snabbt för motocross.
– Potisek och Bill kom på första och andra plats i kvalificeringen, och visar vad de är gjorda av. Mitt mål var två stadiga heat, och att komma ihåg att jag bara kört ett MX3 VM-heat. Efter den här VM-omgången har jag hela maj på mig att fortsätta att förbättra min hastighet och kondition och steg för steg stänga mellanrummet till killarna framför mig. Vantaa GP i Finland kommer att bli en annan femma, de andra killarna kan också köra i sand men då förväntar jag mig att vara på deras nivå eller ännu bättre.

Glad efter en dags hårt arbete

Starterna i Grekland blev inte perfekta så Antti hade bett sin mekaniker Jussi att ändra drevningen och då fungerade det perfekt i Bulgarien. I båda starterna var Antti i ledningen vid ingången i den vänstra startsvängen.
– I Grekland missbedömde jag starten lite grann och lade mer kroppsvikt på bakhjulet, rädd för att jag inte skulle få tillräckligt mycket grepp. Idag levererade jag två utmärkta starter och jag var först in i kurvan där Potisek puttade mig en bit åt sidan så han och Michek kunde köra förbi och Bill slank också igenom.
– Farten var så hög och mina armar började krampa upp sig lite och då kunde jag inte hålla Zerava och Kragelj. De här killarna är bra på den här sortens bana men allt kan förändras snabbt och jag tror jag kan bli en ”dark horse” under VM-säsongen.
– Före det andra loppet gjorde Jussi några små förändringar av inställningen av bränsleinsprutningen och fjädringen vilket gjorde att cykeln kändes bättre. Jag hade väntat mig bättre resultat än i 2009 på den här banan men jag väntade mig inte att komma ikapp med ledarna i det andra heatet.

Boost för självförtroendet

– I den andra starten förvånade jag mig själv och mina motståndare! Jag ledde igen från startgrinden till startsvängen men lämnade lite rum åt Milko Potisek för att komma intill honom. Han ledde sedan loppet med mig bara några sekunder bakom. Jag kunde hålla hans fart vilket var en positiv överraskning. Milko gjorde ett litet misstag som kostade honom lite tid och plötsligt låg jag i ledningen.
– Under 2009 gjorde jag många bra starter och jag har lett i tävlingar men det här året är Bulgarien bara mitt tredje heat på VM-nivå och jag är tillbaka där jag vill vara, på första plats. Min fart var bra och jag kände mig bekväm men jag kan inte hålla det på full distans än, det kändes lättare att följa Potisek.
– Jag gjorde en liten liten sladd och plötsligt var fyra killarna precis bakom mig, Potisek, Michek, Bill och Parshin. Kanske pressen var lite för hög och kom för snabbt, jag behöver fler race för att riktigt slå tillbaka vilket är ganska normalt med tanke på var jag kommer ifrån. Men jag har farten nu och vet jag att jag kan vinna heat i år!
– Jag är glad att lämna Troyan med två bra heat i ryggen och ännu viktigare med känslan att jag har tagit två steg framåt. Potisek, Bill och Michek är de bästa killarna för tillfället men efter en månads träning i Finland och några fler tävlingar vet jag att jag kan nå deras nivå. Idag överraskade jag mig själv och det är en underbar känsla. Det är en lång paus till Vantaa MX3 den tolfte juni vilket betyder massor av tid att förbättra mig själv.

Text och Foto: Harry van Hemmen

RESULTAT

Megalopolis, GRE, 17/4, Motocross VM
MX3, heat 1: 1) Julien Bill, CH, Honda, 2) Dimitry Parshin, RUS, Honda, 3) Marko Maddii, I, KTM, 4) Milko Potisek, F, Honda, 5) Michael Staufer, AUT, KTM, 6) Antti Pyrhönen, FIN, 7) Luca Fontanesi, I, Yamaha, 8. Nikolay Kumanov, BUL, Yamaha, 9) Martin Michek, CZ, KTM, 10) Martin Zerava, CZ, Honda, 11) Juss Laansoo, EST, KTM, 12) Lauri Lehtla, EST, KTM. 13) Txomin Arana, E, Yamaha, 14) Manous Skibalos, GRE, Honda, 15) Dimitry Camus, F, Yamaha, 16) Vassills Siafarikas, GRE, Honda, 17) Riku Rouhiainen, FIN, Yamaha, 18) Heido Havam, EST, KTM, 19) Spiros Kosmas, GRE, KTM, 20) Joel Doeksen, NZ, KTM. Marko Kovalainen, FIN, Yamaha bröt.
Heat 2: Inställt på grund av för dåliga banförhållande efter regnoväder.

MXWoman, sammanlagt: 1) Steffi Laier, 2) Larissa Papenmaier, 3) Chiara Fontanesi, 4) Anne Borchers, 5) Sara Pettersson, 6) Marianne Veenstra, 7) Britt van Wekken, 8. Joanna Miller, 9) Virginie Germond, 10) Marielle De Mol, 11) Francesca Nocera, 12) Morane de Barquin, 13) Bryndis Einarsdottir, ISL, KTM, 14) Shirley Verkade, NL, KTM, 15) Florece Pillet, 16) Erica Lago, I, Suzuki, 17) Jana Antosova, 18) Ekaterina Guryeva.
Ställning: 1) Laier 75, 2) Papenmaier 62, 3) Fontanesi 60, 4) Nocera 44, 5) Van Wekken 43, 6) Veenstra 42, 7) Pettersson 41, 8. De Mol 41, 9) Borchers 35, 10) Miller 27, 17) Jonasson 15, 19) Einarsdottir 8.

Troyan, BUL, 24/4, Motocross VM
MX3, sammanlagt: 1) Milko Potisek, F, Honda (1-1), 2) Martin Michek, CZ, KTM (2-2), 3) Julien Bill, CH, Honda (3-3), 4) Martin Zerava, CZ, Honda (4-6), 5) Dimitry Parshin, RUS, Honda (7-4), 6) Antti Pyrhönen, FIN, Honda (6-5), 7) Juss Laansoo, EST, KTM (9-7), 8. Marco Maddi, I, KTM (8-8), 9) Petr Michalec, CZ, KTM, Honda (10-9), 10) Marko Kovalainen, FIN, Yamaha (12-10), 11) Lauri Lehtla, EST, KTM (13-12), 12) Nikolay Kumanov, BUL, Yamaha (15-11), 13) Saso Krageli, SLO, Yamaha (5-0), 14) Pierrick Roncin, F, Kawasaki (14-14), 15) Riku Rouhiainen, FIN, Yamaha (16-13).
VM-ställning: 1) Potisek, 68, 2) Bill, 65, 3) Michek, 56, 4) Parshin, 54, 5) Pyrhönen/ Maddii, 46, 7) Zerava, 44, 8. Laansoo, 34, 9) Kumanov, 29, 10) Lehtia, 26,  12) Kovalainen, 20, 13) Rouhiainen, 17.
Nästa MX3 race: Vantaa, Finland 12 juni