Inför 45 859 åskådare på Reliant Stadium i Houston, tog Hondas Trey Canard sin största seger hittills när han vann finalen. Succén för Honda följdes upp med att Justin Barcia vann premiären i Lites öst-serien.

Den regerande mästare Suzukis Ryan Dungey vann första heatet före KTMs Andrew Short och Canard. Yamahas James ”Bubba” Stewart knep seger i andra heatet, följd av Hondas Chad Reed och Kawasakis Ryan Villopoto.
Tyske Ken Roczen körde denna dag 350 KTM och var sexa i heatet. Fransmannen Fabien Izoird blev nia i sista chansen, som vanns av Yamahas Vince Friese.
Finalen inleddes med en krasch som trasslade till det för många men inte för Hondas Kevin Windham, som ryckte till sig ledningen. I tio varv höll han ledningen till han kraschade i en woopis-sektion.
Canard hade körde upp sig via att passera Suzukis Brett Metcalfe på fjärde varvet och Yamahas Davi Millsaps på varvet därpå. När så Windham kraschade övertog Canard ledningen och blev mot slutet kraftigt attackerad av Dungey.
– Det var otroligt, men det var säkert inte mitt bästa lopp men ändå seger. Men det fungerade så bra och det är ju denna klassen man vill vinna, det slår ut alla lites-segrar. När Windham kraschade gjorde jag ett par missar och Dungey tog in massor av tid på mig. Men jag lyckades hålla undan och jag vill verkligen tacka hela Honda-staben för allt gott arbete, sa Trey Canard.
De båda huvudfavoriterna Villopoto och ”Bubba” hade en jobbig kväll. Villopoto gjorde själv en dålig start och jobbade sig snyggt och säkert upp till trea, vilket gjorde att han åter toppar mästerskapet. ”Bubba” slutade först som 15e i mål.
Millsaps blev fyra före Short, Reed och Roczen, som överraskade alla med en suverän körning. Windham bröt efter sin krasch
I sin proffsdebut knep ”Bubbas” lillebror Malcom Stewart starten i lites-finalen men kraschade på första varvet. Malcom gav dock inte upp utan fullföljde loppet och blev 14e i mål.
Kawasakis Dean Wilson tog över och hade en kul fajt med Barcia de första varven. Men Barcia var starkare denna kväll och kunde till slut vinna med tre sekunder före skotten Dean Wilson. Blake Baggett imponerade och grejade tredjeplatsen åt Pro Circuit Kawasaki.