För första gången på tio år kommer Tony Cairoli till ett hemma–GP utan att vara vare sig totalledare eller regerande världsmästare. Trots det kommer pressen från publiken att vara stor på motocrossprofilen.
– Jag har många mediaåtagande den här veckan och de italienska fansen är inte de lättaste, säger Cairoli. 

När Tony Cairoli körde hem en dubbelseger i Tyskland förra helgen var det hans första GP–seger på nästan ett år. En lika lång period utan segrar har italienaren inte haft sedan 2004, under hans andra VM–säsong. Segern var också hans blott tredje sedan han bytte den 350–maskin han vunnit flerfaldiga mästerskap på mot den 100 kubik större motorn.

Två snabba starter var nyckeln till KTM–förarens framgångar på Teutschenthal, men Cairoli menade också att den tuffa och spåriga banan var mer fördelaktig för den nervskada han fortfarande försöker förbättra i axeln; ett problem han dras med sedan en krasch på försäsongen.

 

Italienaren flög från grinden i Tyskland. Foto: Ray Archer
Italienaren flög från grinden i Tyskland. Foto: Ray Archer

 

– Mina starter fungerar så bra just nu. Vi gjorde dessutom några ändringar på cykeln denna vecka med några nya delar som kom in från Österrike, och cykeln är häpnadsväckande. Vi har förbättrat så mycket. Jag skulle inte säga att det är den mest perfekta cykel jag har haft… men nästan, sa Cairoli som inte kunde utveckla exakt vad som ändrats.
– Jag kan inte säga riktigt vad vi testar eftersom det är nya saker för en ny cykel. Vi gjorde förbättringar motormässigt och även med fjädringen.

Ryktet säger att Cairoli gynnades av ett reviderad chassi på 450SX-F–maskinen, som kan vara en tidig prototyp för en framtida produktionshoj, och även vissa reviderade motorinställningar som hjälpte honom i starterna.

Bortsett från motorcykeln berättade den tidigare mästaren också att han hela tiden försöker förbättra sin fysiska styrka och kontroll.

 

Nästan ett år gick det mellan Cairolis två senaste GP–segrar. Foto: Ray Archer
Nästan ett år gick det mellan Cairolis två senaste GP–segrar. Foto: Ray Archer

 

– Det är svårt när de passerar dig och du inte har tillräckligt med krafter att svara. Det är inte 250–klassen – cykeln är stark och tung, och du kan lätt fara iväg om du inte är tillräckligt stark, sa han.
– Inom dig vet du att du kan göra bättre… men inte riktigt ännu. Jag tror att jag kan bli lite bättre för varje helg.

Och i helgen är det alltså dags för den första av årets tre stora tävlingar  på hemmaplan i Italien, när VM–cirkusen ankommer Trentino (sedan väntar också GP:t i Lombardien i juni samt MX of Nations på Maggiora i september). Trots att 30–åringen numer är en av de allra mest erfarna förarna i startfältet, bara Rui Goncalves har faktiskt kört GP längre, så verkar förväntningarna och trycket han har på sig aldrig minska eller bli lättare att hantera.

 

Axelskadan är fortfarande inte läkt. En muskel är i princip död, och har trots otaliga läkningsförsök inte börjat leva ännu. Foto: Ray Archer
Axelskadan är fortfarande inte läkt. En muskel är i princip död, och har trots otaliga läkningsförsök inte börjat leva ännu. Foto: Ray Archer

 

– Det är tufft, helt klart. Jag har en hel del mediaåtagande under veckan och de italienska fans är inte de lättaste. Om du inte är etta eller som sämst tvåa tycker de att du är över. Det är svårt men jag ska köra för ett bra resultat – som alltid – och försöka att inte känna något tryck. Det är viktigt för mig att försöka avsluta på pallen varje helg. Vi kommer närmare toppen, sa Cairoli som alltså fortfarande lider av skadan från försäsongen.

– Jag har aldrig tappat förtroendet, men de här problemen är de värsta jag någonsin har haft. Om du till exempel har ett brutet ben så känner du problemet, nu har jag inte känt någonting förrän jag väl sitter på cykeln och börjar ta i. Jag har en muskel i axeln som inte växer längre och det blir svårt att hålla i ju mer man trycker på. Jag talade med läkaren i veckan och ingenting av det vi gjort hittills har varit lyckat. Nu måste vi försöka göra något annat för att få den ”levande” igen. Den måste börja fungera om jag ska hänga med, särskilt när det är snabba banor. Jag vet att mina konkurrenter kör riktigt snabbt just nu och att nivån är mycket hög.

Cairoli är just nu trea i MXGP, 36 poäng bakom Hondas Tim Gajser som innehar den röda plåten för andra gången under sin rookiesäsong. Gajser vann förresten karriärens första GP–seger på just Arco under förra året.

 

Cairoli är trea i VM–tabellen efter Tim Gajser och regerande världsmästaren Romain Febvre. Foto: Ray Archer
Cairoli är trea i VM–tabellen efter Tim Gajser och regerande världsmästaren Romain Febvre. Foto: Ray Archer