Tre svenska motocrossförare tog poäng när VM och EM kördes i bulgariska Sevlievo, Eddie Hjortmarker i MX2-VM, Alvin Östlund i 125-EM och Kalle Olsson i 250-EM. För Halmstadsgrabben Ken Bengtsson blev det en mardrömsresa.

Ken åkte till Bulgarien med sin pappa och en kompis, men när de från Ungern skulle köra in i Serbien visade det sig att pappa Bengts pass var utgånget. De fick vända och åka till Ungerns huvudstad Budapest, för att på svenska ambassaden få nya papper. Efter två varv på tidsträningen körde Ken in i depån, men fick då reda på att han inte var  placerad för att han avbrutit varvet för tidigt. Han åkte ut igen och satte en bra tid men åter avbröt han heatet för tidigt och fick därmed inte åka kvalheatet.
– Det var en fullständig blackout, jag hade fått för mig att målet var var vid första bågen över banan. Pappa sa till mig att köra till nästa båge men ändå svängde jag av igen. Det var en dyrköpt läxa att åka ända till Bulgarien och göra en sådan tabbe, berättade Ken Bengtsson i dag efter att ha vunnit en mindre tävling i Hallands alliansen.

Ken Bengtsson missade målgången i Bulgarien, men tänker ta revanch på Saxtorp.
Ken Bengtsson missade målgången i Bulgarien, men tänker ta revanch på Saxtorp.

Eddie Hjortmarker gjorde en fin tävlingen trots att han hade det jobbigt i de extremt djupa spåren utmed banan. I första heatet blev han 20e och i det andra förbättrade han sig med en 19e.
– I andra heatet blev jag passerad av Julien Lieber mot slutet, men höll Jose Butron bakom mig. Jag tycker det känns bra nu och ser fram emot SM till helgen, kommenterar Eddie sin tävling.
Kalle Olsson gjorde en dålig start i första heatet för 250-EM och körde upp sig till 13e men kraschade mot slutet och blev 23a. Även i andra gjorde han en mindre bra start men körde upp sig till sjätteplats i mål.
– Med bättre starter hade det gått bättre, det var mycket jämt och starten har stor betydelse. Trots missödet i första känns det att jag är på gång, menade Kalle Olsson.
I 125-EM gjorde inte heller Alvin Östlund bra starter och i första heatet blev han påkörd i en uppförsbacke och tappade mycket tid. Han slutade 16e men på söndagen stämde det bättre och han blev sjua efter ett heat utan större missöden.
– Jag hade dock problem med min skadade arm. Vi tränade i Troyan under veckan och då vurpade jag och landade på armen. I första heatet var det ok men i det andra hade jag ont, berättar Alvin Östlund.
Till den första deltävlingen i den nya 300-EM kom det tolv förare och blev inget att skriva om.