Efter Roger De Costers genombrott 1971 började Belgien totaldominera den stora klassen i VM. Till och med 2007. Nu har det gått sju år utan guld. Clement Desalle har försökt, Kevin Strijbos och Ken De Dycker likaså. Men utan att lyckas. Och när 2015 inleds ställer belgarna istället sitt största hopp till Jeremy van Horebeek, regerande silvermedaljör i MXGP. Men van Horebeek själv är försiktig.
– Kan jag fortsätta att vara Mr.Consistent är jag nöjd med det.

Men efter de där försiktiga orden från den 25–årige belgaren som var på pallen tolv av sjutton gånger i MXGP förra året tillägger han också snabbt:
– Jag kommer göra allt för att fightas för titeln i år.

Ja, det är klart han kommer att göra. Under sin tveklöst bästa insats i VM–serien 2014 lyckades han köra hem Lokets GP i Tjeckien, när han i bakhjulet på Tony Cairoli pressade världsmästaren att begå ett misstag. Därifrån tog han inte bara med sig en första GP–seger utan också nyttig erfarenhet att ha i bakhuvudet de närmaste månaderna.

– Jag vet att om du bara kan hänga med Tony och ligga kvar i bakhjulet på honom så kommer han att göra misstag, berättade han på Yamahas officiella teampresentation i förra veckan.
– Nyckeln är att ligga nära och det jag gjorde är bevis för att det går. Jag hade redan varit på pallen flera gånger innan Loket och hade tagit ett steg till i utvecklingen, men att lyckas vinna ett GP för första gången sedan 2009 var förstås ännu ett. Men det återstår att se om jag kan upprepa det.

Van Horebeek och hans italienska fabriksteam tror att belgaren kommer att vara med där uppe och slåss men konkurrensen är stenhård i år. Målet är såklart att vinna, och en totalplats på pallen är självklart godkänt. Samtidigt vet belgaren att det är en oberäknelig sport han håller med. Vad som var en mer eller mindre succé förra året kan bli något helt annat i år.

– Det är väldigt många bra med, helt klart, och jag tror att det säkert finns sju–åtta stycken som kan vinna ett GP. Det kommer bli en av de längsta och hårdaste fighterna om guldet på många år, sa han och fortsatte:
– Men om jag inte vinner fler GP än förra året kommer jag att ha misslyckats då? Jag tycker inte det. Du måste ha lite tur i den här sporten också. Du kan ha samma fart som de andra men ändå sluta femma för att du inte hittar omkörningarna. Är du misslyckad om du är femma? Jag tycker återigen inte det. Varje år följs också av någon ny skada och det är det sämsta med vår sport. Du gör en dum krasch och skadar dig, det händer varje säsong; och därför kan man aldrig riktigt säga hur det kommer gå.

 

 

Van Horebeek vet hur man besegrar Cairoli. Foto: Kalle Lundstedt
Van Horebeek vet hur man besegrar Cairoli. Foto: Kalle Lundstedt

 

(Text: Adam Wheeler/Kalle Lundstedt)

Jonas Hagren som följt VM–cirkusen längre än många har van Horebeek som fyra när han i senaste numret av Race ger sig på att tippa MXGP säsongen 2015.