Årets andra EM-deltävling i motocrossens tjejklass kördes i polska Cieszyn och Mälarö-tjejen Emelie Dahl säkrade två andraplatser bakom den danska EM-ledarinnan Sara Andersen. I finska Mäntyharju kördes den tredje kvaltävlingen till 85-EM och Sverige fick in tre förare bland de åtta bästa.

Speciellt det första heatet i Cieszyn blev sevärt när Amanda Bergkvist tog starten och Emelie snabbt gick upp till spets. Snart var den svenska Yamahaföraren jagad av danskan och de två drog fullständigt ifrån de övriga. Sara körde om Emelie som svarade men till slut tog danskan segern.
– Det var tuff körning men just och det märks att Sara inte varit skadad ännu, hon är helt orädd. Vi var långt före de övriga, hemmatjejen Johanna Miller var över halvminuten efter och blev trea, berättade Emelie.
Av de övriga svenskorna på plats gick Halmstadstjejen Sandra Karlsson in som femma, Karlskogas Frida Östlund var elva och Limhamns Amanda Bergkvist tolva.
I andra heatet var det åter Amanda som tog starten men Sara tog över och Emelie var snabbt tvåa. Det blev åter ett bra heat men inte lika tufft och danskan släppte aldrig upp Emelie utan vann med mer än sex sekunder. Sandra blev nu sexa, Amanda åtta och Frida tio. Vår norska vän Mathea Selebö blev tia respektive sjua.
Detta innebär att Andersen leder EM åtta poäng före Emelie, som i sin tur har 23 poäng mer än holländskan Shana van der Vlist. Selebö ligger femma, Sandra sjua, Frida nia och Amanda tia.

Liam Hanström ligger trea i kvalserien till årets 85-EM.
Liam Hanström ligger trea i kvalserien till årets 85-EM.

I kvalet till 85-EM blev denna gång Anderslövs Liam Hanström totalfyra före Getinges Noel Nilsson, som vann det andra heatet, och åtta blev Landskronas Max Pålsson. Efter tre körda tävlingar ligger Liam trea, Noel sexa och Max nia, de tio främsta går till EM-finalen i Tjeckien under sommaren.