Efter Jason Andersons och Davi Millsaps avhopp från 24MX International Supercross, på Tele2 Arena i Stockholm, är det ingen tvekan om vem det hetaste namnet på galan är. Fredrik Norén kommer hem från USA och visar upp sig inför den svenska publiken. Men någon seger ska vi nog inte räkna med – i Martin Davalos, Josh Hill och Benny Bloss, bland andra, finns betydligt mer supercrosserfarenhet.

Lidköpingsgrabben Fredrik Norén har hunnit fylla 24 år och har tre år i följd nu placerat sig som totaltia i Lucas Oil Pro Motocross Championship. På ett imponerande sätt har han etablerat sig på den amerikanska utomhusscenen sedan flytten 2011, men det är egentligen först i år som han fått riktig skjuts på supercrosskarriären.

I Oakland 2015 kvalade han visserligen som första svensk på över 20 år in till en final i det amerikanska, och numera också världs–, mästerskapet i supercross. Men trots att det blev fler kvällsshower för Norén blev det aldrig någon mer final i 450–mästerskapet. I stället lämnade han efter halva säsongen sin egen satsning för att istället arbeta som testförare för Honda inför utomhussäsongen.

Ett jobb som Norén hade kvar också 2016, när han därför bestämde sig för att gå ner på 250–hoj igen och därmed kunna köra hela West–mästerskapet. Och då blev svensken plötsligt en stabil finalförare.

 

Norén hade sin hittills bästa SX–säsong under 2016. Foto: HRC Honda
Norén hade sin hittills bästa SX–säsong under 2016. Foto: HRC Honda

 

Norén slog till direkt, med en fin 14:e plats i Anaheim 1. Han missade finalen i San Diego veckan därpå men körde sedan tre raka där han blev 20:e, 17:e och på nytt 14:e, i Glendale. San Diego 2 blev en ny missad final innan års– och karriärbästa kom med en 12:e plats i Arlington. Ytterligare två poäng kom i Santa Clara innan han kammade noll i leran i Las Vegas. Totalt en 18:e plats i mästerskapet, med 30 inkörda poäng. Inte alls illa.

Men trots den fina supercrossäsongen han har bakom sig, och att han numera är en motocrossförare i världsklass, ska vi nog inte räkna med att Norén går och vinner när han nu kommer för att köra 24MX International Supercross på hemmaplan i Sverige.

Motståndet är tufft, trots att det största namnet Jason Anderson tvingades dra sig ur när han blev uttagen att representera Rockstar Energy Husqvarna vid Monster Energy Supermotocross Riders Cup, som oturligt nog avgörs samma dag som supercrossgalan i Tele2 Arena. Anderson skadade sig sedan på Motocross of Nations, och hade troligen inte kunnat köra ändå.

 

Martin Davalos är kanske det största namnet i Stockholm, när Jason Anderson och Davi Millsaps försvunnit. Foto: Husqvarna
Martin Davalos är kanske det största namnet i Stockholm, när Jason Anderson och Davi Millsaps försvunnit. Foto: Husqvarna

 

Också vinnaren av Monster Energy Cup från 2014, Davi Millsaps, som också har tre topp–3 placeringar totalt från 450–mästerskapet i supercross, har tydligen dragit sig ur 24MX International Supercross på grund av skada. Något arrangören verkar ha valt att tala tyst om.

Hårdast motstånd lär Norén nu istället få av Martin Davalos, Josh Hill och ersättaren till Millsaps – den långe, gänglige 19–åringen Benny Bloss som imponerade under sommarens Nationals.

Ecuadorianen Davalos kan rada upp en mängd topplaceringar i 250–mästerskapet under de nu elva år han kört på högsta nivå i USA. Husqvarna–föraren slutade totalfyra i 250 East i år efter bland annat två segrar och ytterligare två pallplatser och skulle varit på pallen totalt om han inte missat tävlingen i Toronto.

 

Banskissen till tävlingen på Tele2.
Banskissen till tävlingen på Tele2.

 

Josh Hill spåddes en lysande framtid när han slog igenom för dryga tio år sedan, men har aldrig, mycket på grund av skador, blommat ut till den stabila toppförare många trodde att han skulle bli. Talang saknas inte och farten finns där säkert fortfarande, men inför säsongen la Hill mer eller mindre karriären på hyllan när han istället började jobba civilt med sports marketing på Monster Energy.

– Jag kraschade svårt i Daytona, punkterade båda lungorna och bröt mitt nyckelbel igen, där jag redan hade en platta inopererad. Första tanken var att komma tillbaka och fortsätta köra, men när jag efter en månad knappt kunde andas, samtidigt som chansen att börja jobba för Monster dök upp, så bestämde jag mig för att kasta in handduken, berättade Hill i en intervju med Transworld Motocross i slutet av förra året.

– Jag funderade på att börja plugga marknadsföring och när jag blev erbjuden ett jobb där jag fick möjligheten att jobba med det var det inget att tveka på. Jag åker fortfarande på alla tävlingar, och träffar alla mina vänner, skillnaden är bara att jag inte står bakom grinden. Det är ett grymt kul jobb och Monster har alltid stått bakom mig genom min karriär, fortsatte Hill som också erkände att tävlingsgnistan kanske skulle kunna komma tillbaka, vilket den alltså nu verkar ha gjort.

Bland övriga förare noterar vi bland andra Kawasakis Gannon Audette, SM–trean Rasmus Sjöberg, danska mästaren och SM–bekantingen Ricky Renner, Niclas Hallafors, som var över och körde supercross i Kanada i vintras, samt franske europamästaren från förra året Thomas Ramette.