Tio år efter hans senaste VM-titel, tog ”Amerika-Lasse” Larsson hem +70-klassen vid årets upplaga av MTA Vet World Championship (amerikanska veteran-VM) på klassiska Glen Helen i Kalifornien.

"Amerika-Lasse" Larsson ny världsmästare för +70 år.

– Tänk att det skulle ta 10 bast att vinna VM igen men det tog ju Greg Hancock 14 år att få sin andra titel, så det är kanske ok ändå, berättade ”Amerika-Lasse” som bott i USA sedan 1967.
Lasse, som bor i Sverige på sommaren och i USA på vintern, har kört motocross och enduro i 52 år utan uppehåll. Sedan 1990-talet mer på veteran-nivå, vilket innebär cirka 20 tävlingar i USA och cirka tio i Sverige varje år. I somras var Lasse med och körde seriecross för Upplands Väsby, 47 år efter det att han blivit bäste poängplockare i 250-serien (som det hette på den tiden).
Årets upplaga, det 27 i ordningen, av det som numera kallas MTA Vet World Championship, gick tradetionsenligt av stapeln i helgen på Glen Helen Raceway under vidriga förhållanden. En kraftig regnstorm under fredagen och natten till lördagen gjorde den vanligtvis fina GP banan till en ”kåsa sträcka” som Martin Holm skulle ha varit stolt över. Tävlingarna började på lördagen med uppvärmning och Lasse vann efter sviten 2-1-1. På söndagen var de stora loppen och seger i alla tre heaten resulterade i VM Guld för 70-åringen.
– Har dom en +80 klass om 10 år?. Jag vet inte, börjar bli trött, men det är ju så kul att åka cross, avslutar Lasse.
Utförligare reportage med fina foton kommer från Race utsände Erika Augustsson, i nästa nummer som kommer till prenumeranterna onsdagen den 16 november.