Så har då den internationella årspremiären i motocross körts och det började bra för de svenska förarna. Bäst gick det för Yamahas Alvin Östlund som blev trea i MX2 och åtta i Elit-mästerskapet.

Det var i Riola Sardo på Sardinien, som premiären i öppna italienska mästerskapen kördes. I MX2-finalen var Alvin ut som fyra men blev i andra kurvan passerad av holländaren Brian Bogers.
På sjunde varvet kunde dock Alvin ta Bogers och två varv senare knep han även lettländaren Pauls Jonass och blev trea.
Spanjoren Jorge Prado vann före Alvins teamkompis Benoit Paturel, medan Jonass blev fyra före Michele Cervellin, Bogers, Davy Pootjes och Samuelle Bernardini.
I elitklassen möts de 20 bästa och Alvin körde upp sig efter en sämre start till elva under första varvet. Omgiven av MX1-förare kunde han köra upp sig till åtta i mål, som andre MX2-åkare.
– Det var en mycket bra premiär på årets varmaste dag och jag trivdes på banan. När jag tog Jonass var jag bara en sekund bakom Paturel, men så krokade jag ihop med en varvad och tappade fem sekunder. I elitheatet tog jag många på första varvet, sedan var det rätt svårt att komma förbi, menade Alvin.
Ken Bengtsson var 14e efter första varvet i MX2-finalen och blev 13e, men i elitheatet var han med i en stor startkrasch.
Jonathan Bengtsson svarade för en god insats och blev 19e i MX1-finalen och 22a i elitheatet. Med tanke på att Jonathan räknas som sandspecialist, var det extremt starkt kört.

De båda lovande 15-åringarna, Tim Edberg och Arvid Lüning startade säsongen lovande i Italien.
De båda lovande 15-åringarna, Tim Edberg och Arvid Lüning, startade säsongen lovande i Italien.

I 125-klassen visade de båda lovande Tim Edberg och Arvid Lüning fina takter. Det blev dock lite vurpor och sammanstötningar, som det ofta blir i en premiär. Men det slutade med att Tim blev fyra i första heatet efter en säker körning, medan Arvid fick missflyt när han låg femma och blev tia.
I andra blev Tim elva efter en rad incidenter, men han körde hela tiden upp sig på bra varvtider. Även Arvid hade bra varvtider och låg femma de första varven, men strax efter att han passerat fyran krokade de två ihop. Han hade dock tappat glaset i brillorna och gav upp efter sex varv.