Den lovande svenske motocrossföraren Alvin Östlund körde i helgen sin årspremiär i de öppna italienska mästerskapen. Premiären skedde i Alghero, som ligger på ön Sardinien, och Alvin gladde med en femteplats i MX2-klassen. I superfinalen med MX1 och MX2 blev det en 21a plats.

Vädret har varit fint för Alvin när han tränat i Italien med sitt nya team, DP19 Yamaha, under ledning av förre världsmästaren David Philippaerts. Det var perfekta förhållanden på Sardinien och Alvin stortrivdes. Enligt honom själv var dock starten inte så bra och efter första varvet var han tolva.
Han avancerade snabbt men när han övertagit sjätteplatsen blev han passerad av britten Max Anstie. Den svenske Yamahaföraren tog sig dock mot slutet upp till femma i mål. Heatet vanns av holländaren Jeffrey Herlings, följd av italienaren Michele Cervellin, Anstie och estländaren Karel Kutsar. KTMs fabriksförare Thomas Covington från USA och britten Conrad Mewse kom på platserna bakom Alvin.
I superfinalen var Alvin 20e efter första varvet och låg där och krigade loppet ut, för att bli 21a och sjätte bästa MX2-förare. Före sig hade han Herlings (4), Anstie (13), Cervellin (16), irländaren Martin Barr (17) och italienaren Samuele Bernardini (20). Ryssen Evgeny Bobryshev vann heatet före världsmästaren Romain Febvre och belgaren Jeremy van Horebeek. Alvins teamboss, Philippaerts, slutade som åtta.
– Jag gjorde inga bra starter men femteplatsen i MX2 är helt klart godkänd. I superfinalen var det svårt med alla bra MX1-förare. I samband med att toppförare varvade mig tappade jag även holländaren Glenn Coldenhoff, som jag hade bakom mig. Men det är kul att vara igång och jag ser redan fram emot nästa tävling till helgen, berättar Alvin Östlund.