MXGP of Europe. Ja, i och med att det finns ett MXGP of Netherlands i Assen senare på säsongen kallas tävlingen på den tunga sanden i Valkenswaard just så. I helgen är det dags och hela 26 svenskar finns på startlistan. 

Filip Bengtsson gör säsongsdebut i VM till helgen, när han tar sin KTM 450 SX–F till Valkenswaard. Mer eller mindre hemma–GP faktiskt för Fillibang, som spenderar större delen av säsongen i Holland numer.

Efter ett fjolår dominerat av skador har svensken gjort bra ifrån sig under de tävlingar han hittills kört i den holländska sanden, och även om motståndet är tufft bör vi kunna hoppas på en handfull poäng i varje heat. I alla fall om han sätter starterna som vi vet att han kan.

 

Filip "Fillibang" Bengtsson gör årsdebut i VM. Foto: Peter van den Sanden
Filip ”Fillibang” Bengtsson gör årsdebut i VM. Foto: Peter van den Sanden

 

Till start i MXGP kommer också Jonathan Bengtsson, som blev utan poäng i Arco i helgen efter en 28:e och en 31:a plats.

I MX2 har vi våra ordinarie blågula VM–förare – Alvin Östlund och Anton Gole. Östlund gjorde förresten debutårets allra bästa tävling i just Valkenswaard när han blev totalsexa i klassen. Med skadorna lär vi inte kunna kräva att han ska återupprepa succén, men förhoppningsvis är han i alla fall bättre rehabiliterad till helgen och kan knipa poäng också i andra heatet.

Gole var tolva i EMX250 förra året, men har visat en fantastisk utveckling sedan dess och är på 20:e plats i VM efter fem omgångar.

 

Gole har utvecklats mycket sedan Valkenswaard förra året. Foto Ray Archer
Gole har utvecklats mycket sedan Valkenswaard förra året. Foto Ray Archer

 

I EMX250 hittar vi åtta svenskar anmälda, tveksamt dock om Felix Nilsson är tillbaka efter kraschen i Veinge. Ken Bengtsson blev totalnia i första rundan och ends svensk som plockade poäng då. Nu bör vi kunna få med också Jimmy Wicksell och den dubbla svenska mästaren på 450, Jesper Jönsson, i poängkolumnen.

EMX125 kör sin första tävling för säsongen i Valkenswaard och här finns hela 14 svenskar på startlistan. Störst förhoppningar har vi på Tim Edberg, som kör för Yamahas officiella 125–team.

 

Samtliga svenskar som finns anmälda till MXGP of Europe: 

MXGP: Filip Bengtsson, KTM, och Jonathan Bengtsson, KTM.
MX2: Alvin Östlund, Yamaha, och Anton Gole, Husqvarna.
EMX250: Ken Bengtsson, Yamaha, David Kadestam, Husqvarna, Sebastian Mårtensson, Husqvarna, Felix Nilsson, KTM, Hampus Kahrle, KTM, Jimmy Wicksell, KTM, Stefan Olsson, KTM,  och Jesper Jönsson, Husqvarna.
EMX 125: Tim Edberg, Yamaha, Adam Einarsson, TM, Leopold Ambjörnsson, KTM, Alex Pettersson, Husqvarna, Viking Lindström, KTM, Hampus Hansson, Husqvarna, Rasmus Håkansson, Yamaha, Filip Olsson, Husqvarna, Elias Persson, KTM, Arvid Lüning, Yamaha, Isak Gifting, KTM, Edvin Hagman, KTM, Axel Gustafsson, KTM, och Felix Boberg, KTM.