Han förlorade förra årets serie med en ynka poäng. Då handlade det om 250 West, nu kör Joey Savatgy 250 East. Och han måste definitivt räknas som en av förhandsfavoriterna. Utmanarna finns i framförallt teamkompisen Adam Cianciarulo, Geico Hondas Christian Craig och Husqvarnas Zach Osborne. 

Efter tre raka segrar inledningsvis förra året tvingades Cooper Webb bryta den fjärde deltävlingen i 250SX West. Joey Savatgy högg direkt, knep karriärens första seger som proffs och tog över totalledningen i serien.

Webb tog tillbaka den röda plåten tävlingen efter, Savatgy återtog den med sin andra seger veckan senare men tappade sedan mark inför uppehållet när han bara mäktade med en tionde plats i Arlington samtidigt som Webb vann.

När serien återkom drygade Webb ut med en ny seger och när vi var framme vid finalen i Las Vegas hade Pro Cicuit Kawasaki–föraren 16 poäng upp. Allt kan kunde göra i leran var att vinna och samtidigt hoppas att Webb inte blev bättre än 13:e.

Savatgy gjorde faktiskt jobbet och vann. Webb hade problem större delen av finalen men lyckades bli elva. Och kunde därmed ta titeln med en ynka poäng.

– Det enda jag kunde göra var att vinna i Las Vegas. Jag lyckades få en bra start och skapade förutsättningar för att vinna, vilket vi också gjorde. Vi visste att det skulle krävas mycket och jag gjorde allt jag kunde. Det är klart det sög att förlora titeln med en poäng, men vi kunde inte ha gjort mer, sa Savatgy nyligen i en intervju med racerxonline.com.

Andraplatsen i 250SX West, under Savatgys fjärde år som proffs, följdes av en imponerande start på Lucas Oil Pro Motocross Championship. 22–åringen, som blir 23 på söndag, vann tre av de fyra första tävlingarna men nådde sedan inte pallen igen under de åtta avslutande.

Varför?

– Jag är inte den som kommer med massa ursäkter, men till syvende och sist handlade det om att vi tappade kontrollen över endel saker. Det fanns endel sjukdomsbekymmer och endel annat som pågick, som vi tillät oss tappa kontrollen över, sa Savatgy i samma intervju:
– Alla med lite öga för sporten kunde se att det inte var samma Joey under andra halvan av säsongen. Det gick rykten om att det var för mycket press för att jag skulle kunna hantera det. Men det handlade inte om det. Jag gillar pressen. Jag gillar situationerna när det är kniven mot strupen. Som i Vegas, när jag ställde mig bakom grinden och visste att jag var tvungen att vinna. Det är de tillfällena jag lever för, fortsatte Savatgy som till slut ändå kunde bli totaltrea i mästerskapet.

 

Adam Cianciarulo. Foto: Kawasaki

 

Och är det någon som har pressen på sig när 250SX East drar igång i morgon så är det kanske Savatgy. I alla fall när det kommer till favoritskap. För de allra flesta ”förstå sig på”-are verkar hans namn vara det första som dyker upp när de ska tippa mästare i Öst–serien.

Men det finns fler namn. Savatgys team– och träningskompis Adam Cianciarulos karriär har mer eller mindre dömts ut efter alla skador, men Kawasaki–föraren är ännu bara nyss fyllda 20. Han har visserligen inte kört supercross alls under de senaste två säsongerna men på de sex tävlingar han hann med under debutåret lyckades han vinna tre finaler och vara på pallen ytterligare två gånger. Vid den sjätte och sista försvann han efter en krasch.

På sex starter har Cianciarulo lika många segrar som Savatgy har på fyra år. 2017 är sista året på det multikontrakt som Cianciarulo skrev med Kawasaki som amatör. Det känns verkligen som nu eller aldrig för den eviga talangen.

Vid sidan om Kawasaki–duon finns endast en förare i startfältet som har erfarenhet av att vinna en Monster Energy AMA Supercross–tävling. Geico Hondas Christian Craig, trea i Väst förra året, får räknas som främsta utmanare till att det blir en grön dominans också på östkusten i år.

 

Zach Osborne. Foto: Husqvarna

 

Mer då? Ja, Husqvarnas Zachary Osborne är som 27–åring närmast veteran i sammanhanget och har elva pallplatser i 250–klassen. Men står fortfarande utan seger. Troy Lee Designs/Red Bull KTM mönstrar en ny duo i Alex Martin och Jordon Smith, återstår att se vad de kan göra.

Hos Yamalube7Star Racing Yamaha ser vi en intressant start i fransmannen Dylan Ferrandis, som gör SX–debut i USA. Den omtalade före detta VM–föraren hoppas kunna följa i de vältrampade franska fotspåren på andra sidan Atlanten.

I övrigt? RJ Hampshire, Matt Bisceglia och Colt Nichols, alla med erfarenhet från pallen i klassen, dras med skadebekymmer. Det gör också rookien Chase Sexton hos Geico Honda. Till start väntas dock en annan rookie – Cameron Mcadoo, som vann Amateur All–Stars på Monster Energy Cup i höstas och signats av Smartop/Motoconcepts Racing.

Vad gäller Fredrik Norén så räknar vi väl kallt med att han ska kvala in till finalerna kontinuerligt. Väl där får vi hoppas att svensken kan vara och nosa på topp–10 om han fortsätter lyckas med sina starter.

 

Fredrik Norén.