Han vägrar sluta imponera, den regerande MX2–världsmästaren Tim Gajser. I Kegums, Lettland, kom tredje raka GP–segern. Trots att slovenen var omkull och fick starta om från långt ner i det andra heatet. I sammandraget är han nu bara en poäng efter ledande Romain Febvre. 

Precis som förra året har årets inledning i MXGP bjudit på stundtals fantastisk racing och härliga fighter. Skador har visserligen sett både Clement Desalle och Gautier Paulin, två av de mest förhandstippade att kunna utmana om guldet, spoliera sina chanser tidigt, men trots det har vi ändå fått se sju förare slå sig in topp–tre i de tolv race som hittills körts.

Max Nagl har precis som säsongsinledning förra året imponerat, Tony Cairoli känns på allvar på väg tillbaka efter fjolårets skadebekymmer, Jeremy Van Horebeek börjar närma sig formen han hade 2014 och Evgeny Bobryshev är alltid med där framme.

Men de två som imponerat allra mest är 2015 års världsmästare – Romain Febvre och Tim Gajser, Gajser inledde med en dubbelseger i Qatar, innan Febvre tog över kommandot och vann två raka GP i Thailand och Valkenswaard. Gajser tog sedan in tio poäng på fransmannen när han vann Argentinas GP, och följde upp det med en ny GP–seger i Mexiko där de båda plockade 47 poäng vardera med en seger och en andraplats.

I Kegums, Lettland, i helgen kom så slovenens tredje raka GP–triumf, den fjärde för året, när han först vann heat nummer ett och sedan svarade för en fantastisk uppkörning efter krasch i det andra.

– Jag kan inte fatta att vi vann idag. Kraschen var rätt illa och jag är rätt öm nu. När jag väl var uppe på hojen igen hade jag ingen aning om hur jag låg till, jag fokuserade bara på attack och att ta mig så långt fram jag kunde, sa Gajser.

Gajser var i ledningen när han gick hårt i backen tidigt, och sedan inte bättre än 23:a när han väl kom på hojen igen. Trots det lyckades Honda–föraren köra upp sig till fyra och i och med att Febvre bara blev femma i första heatet, där fransmannen var omkull, spelade det ingen roll att VM–ledaren vann det andra. Gajser förstod det inte när han gick i mål, men han vann tävlingen, plockade två poäng på Febvre och är nu bara en efter i sammandraget.

HRC’s team manager Roger Harvey gladdes förstås med 19–åringen.

– Jag menar att det här var hans mest imponerande GP–seger hittills, och en seger vi kommer minnas länge, sa Harvey i ett pressmeddelande från HRC.
Tony Cairoli blev GP–tvåa, med Febvre på tredjeplats. Sedan följde Van Horebeek, Nagl och Bobryshev.

Svenske Filip ”Fillibang” Bengtsson tvingades bryta det första heatet efter att ha fått en större sten på axeln under lördagens kval, och kom sedan inte ut till start i andra.

 

Romain Febvre leder fortfarande sammandraget, men är nu bara en poäng före Gajser. Foto: Yamaha.
Romain Febvre leder fortfarande sammandraget, men är nu bara en poäng före Gajser. Foto: Yamaha.