Den gångna natten rullade Hammarbys isracingförare Joakim Söderström och Robert Henderson in i Ryssland.
Duon har tillsammans med förbundskapten Peter Jansson dragit österut för att hitta vintern och därmed också bra träningsförhållanden. Målet för resan är Slobodskoj som ligger 100 mil nordost om Moskva. Där hålls ett träningsläger som pågår till och med 10 december.
– Vi är taggade både jag och Robban, garanterar Jocke.

Joakim Söderström
Joakim Söderström har anlänt till Ryssland. Han och Robert Henderson är på väg till Slobodskoj. Duon är anmäld till ett träningsläger som pågår i en och en halv vecka. Foto: PER GUSTAFSSON

I Slobodskoj har det varit nedåt tio minusgrader i över två veckor. Bilder från diverse webkameror visar att det ligger ett tunt snölager i staden. Svenskarna kommer till en vinterskrudad träningsplats. Lägret startar faktiskt idag, men det lär dröja ytterligare ett dygn innan det blågula gänget är framme. Reseplaneraren de använt sig av har räknat ut att det tar 28 timmar att åka från Helsingfors och Slobodskoj.
Att trojkan inte kan vara med från början har med ryssarnas pappersexercis att göra.
– Eftersom 1 december var angivet som första dag i inbjudan till träningslägret har vi inte tillåtelse att åka in i Ryssland före det datumet. Vi fick det förklarat för oss när vi var på ambassaden. Vi får stå och vänta vid gränsen tills midnatt innan vi kan träda in i landet, berättade Joakim Söderström när vi snackade med honom igår eftermiddags.
I det läget befann sig stockholmaren och hans övriga resesällskap på Finlandsbåten.
– Det har varit lite mycket att göra senaste dagarna, men det känns riktigt bra att komma iväg, fortsatte han förväntansfullt.
Vad hoppas du få ut av träningsdagarna i Ryssland?
– För det första hoppas jag att jag ska hitta min motivation nu. Sedan vore det bra att få till lite andra inställningar på cykeln. Och i slutändan vill jag, givetvis, att det ska gå fortare såklart.
Ansvarig för lägret är forne VM-åkaren Vladimir Lumpov. Deltagandet kostar ett par tusen kronor per person.
– Och då är det gratis snöskoter och skytte. Vad nu det innebär. Det stod så i brevet vi fick från Lumpov, konstaterade förbundskapten Peter Jansson innan avresan, men även om det är lockande (?) sidosysselsättningar är det förstås isracingen som står i centrum:
– Det blir nyttigt för killarna att komma igång och åka mycket. Enligt Danil Ivanov är det mest ryska förare på lägret. Det är bra att åka ihop med dem och få lite hjälp. Jag har även pratat med Ola Westlund. Han känner Vladimir Lumpov. Enligt Ola är det en glad prick. Alltid positiv och hjälpsam, betonade Peter.
Joakim är medveten om klassen på motståndet.
– Det spelar ingen roll vilken ryss man möter. Alla är skitsnabba, insåg förra säsongens SM-femma medan färjan tuffade fram över böljorna.
– Jag ska göra det bästa jag kan. Jag har två nya motorer och helt nya hjul med mig. Plus dubbel uppsättning med fjädring. Jag vill ge mig själv en ärlig chans. Givetvis är det viktigt att komma i gång att träna på is, särskilt som förutsättningarna är så dåliga just nu i Sverige i och med vädret, men jag tar det inte så allvarligt om jag blir frånåkt därborta. Det som verkligen har betydelse för min del är att jag hittar åkglädjen och känner att jag får tillbaka motivationen igen.
Den skäggprydde föraren från Upplands-Väsby, som numera är bosatt i Bålsta, har i ett par års tid plågats av skador och även av medicinska besvär. Det är särskilt magen som krånglat. Men nu tycks han lagt dessa problem bakom sig. Den här säsongen blir förhoppningsvis en vändpunkt. Det nytecknade kontraktet med Hammarby känns som en nytändning. Möjligheten att starta vintern i den ryska Kirovprovinsen innebär ännu mer bränsle på tävlingsglöden.
Naturligtvis blir det en kick att åkträna en hel vecka i ryskt sällskap medan övrig inhemsk elit tvingas gå här hemma och beskåda gräsmattor.