Isracingen går från och med i morgon in i sina sista skälvande dagar för säsongen.
Framför oss har vi fyra tävlingar på lika många dagar. Tre i Västerås och en i Uppsala. Den mäktiga säsongsspurten kulminerar på lördag med SM-finalen i ABB Arena i Västerås. Då ska Stefan Svensson försvara sitt fjolårsguld.
Men det blir tufft. Det är en öm och blåslagen titelhållare som återvänt hem från Tyskland och sista VM-finalen i Inzell.

Stefan Svensson
SM-favoriten Stefan Svensson är lite ledbruten efter helgens VM-final i Inzell. Vilket oroar honom lite grann. Han hade gärna vilat någon dag extra inför SM-finalen. Foto: PER GUSTAFSSON

Stefan Svensson, 52, råkade göra en praktdykning i fredags när finalförarna tränade i Inzells nybyggda inomhushall Max-Aicher-Arena. Han drabbades av framhjulspunktering och hade ingen chans att undvika en krasch.
– Det blev en rejäl resa ut i balarna, medger han och menar att vurpan kom som en blixt från himmel.
– Det kändes verkligen bra på träningen. Det gick fortare och fortare. Känslan var att det höll i perfekt. Men mystiskt nog släppte det utan förvarning. Jag drog i och för sig lite hårt, men var inte alls beredd på att det skulle bära iväg helt plötsligt. Det bara studsade till. Sedan försvann jag rakt ut. Cykeln förlorade allt grepp med underlaget.
Den hårdhänta störtdykningen gick inte spårlöst förbi. SM-ettan slog sig skapligt.
– Men inte där jag har mina gamla skador. Jag dunkade i knäet. Det gjorde ont, men gick över under helgen, konstaterar han.
Däremot spökar alltså lite andra skavanker.
– Ja, jag slog mig i finalen i Assen också. Vänsteraxeln fick sig en smäll. Jag har lite svårt att lyfta vänsterarmen. Sedan blev jag påkörd bak på vaden vid inomhustävingen i Rättvik. Och det här besvärar mig mer. Trots att det är två veckor sedan har det inte gått tillbaka. Smärtorna är fortfarande kvar.
Med tanke på alla krämpor skulle Stefan gärna stuckit hem till Örnsköldsvik och låtit kroppen återhämtat sig inför lördagens SM-final, men se det går inte. Veckan är fylld till brädden med tävlingsuppdrag. Hammarbys superweek i ABB Arena i Västerås inleds i morgon onsdag med en internationell inbjudan. På torsdag är det elitseriefinal på samma plats och på fredag är det ytterligare en internationell gala. Den här gången på den förra SM-arenan Studenternas i Uppsala med Funbo som arrangör.
Och sedan stundar alltså kulmen på lördag. Då är det Västerås som gäller igen – och SM-finalen.
Ångermanlänningen kan med andra ord glömma allt vad vila heter. Han får försöka förbise signalerna från ben och armar och ta fasta på budskapet som hörs inifrån skallen. Det som säger att det är dags att kamma hem karriärens fjärde individuella SM-tecken. Tidigare tre titlar har erövrats på Studenternas långsträckta is på 335 meter. Den senaste ifjol. Nu kommer guldkampen utkämpas inomhus i Västerås. På en betydligt mindre bana som uppges vara 248 meter. Det kommer att bli en annan karaktär på den här finalen: kortare rakor, snävare kurvor och mindre möjlighet att bygga fart. Ska man vinna gäller det att besitta bra starter, att våga ta snåla spår och hugga varje gång det blottas en lucka.
Klart är att Stefan får de flesta tips som SM-segrare. Han har varit vår i särklass stabilaste förare i vinter och låg inför sista finalhelgen i tyska Inzell nia i VM. Tyvärr kanade han ner två pinnhål i det bayerska istemplet och slutade elva totalt sedan österrikarna Franz Zorn och Harald Simon varit ofina nog att passera honom i sammandraget.
Är du annars nöjd med ditt VM-år?
– Nej, det är jag inte. Jag hade förväntat mig ett bättre resultat, erkänner Stefan och vidareutvecklar:
– Som helhet har säsongen varit bra, men jag får motvilligt bekänna att det motstånd som varit i VM i år är det tuffaste jag någonsin ställts mot. Så hårt som i år har det aldrig varit förut.
Bäst av alla är förstås sjufaldige världsmästaren Nikolaj Krasnikov, men hans vindsnabba landsmän börjar bli lika svårslagna.
– Det vi kan konstatera efter den här vintern är att Krasnikov inte sprungit ifrån. Utvecklingen är snarare den att de andra ryssarna håller på att bli lika bra. Krasnikov blev världsmästare igen, men övriga sju ryssar ligger snäppet efter, anser Svensson.