Senaste tre tävlingarna har givit samma entydiga besked.
Efter den milda starten på vintern – och ett glest program – börjar Per-Olov ”Posa” Serenius komma upp i varv.
– Men det fattas helt klart en del för att klara av ryssarna, tillstår han några dagar innan det bär av österut för lag-VM nästa helg i Togliatti.

Posa_Serenius
Posa Serenius ska försvara Sveriges färger i lag-VM tillsammans med Robert Henderson och Stefan Svensson. Foto: PER GUSTAFSSON

Posa Serenius, som fyller 64 om några veckor, vann i lördags Peter Koij Memorial på Rörbergs motorstadion sydväst om Gävle. Tävlingen arrangerades som hyllning till Peter som omkom i en krasch i Västerås för snart ett år sedan. Cirka 400 åskådare bevittnade tillställningen. Posa hedrade sin bortgångne klubbkamrat genom att signera en helgjuten insats. Han tog maximala 15 poäng i grundomgången och fyllde på med dagens sjätte seger i den avslutande finalen.
– Det kändes bra. Jag är nöjd. Jag körde rätt skapligt, menar hemmaföraren.
Som väntat hade han sin svåraste konkurremt i nyblivne nordiske mästaren Per-Anders Lindström. Båda deras möten gick i slutsegrarens favör. I grundtävlingen åkte han ifrån jämtlänningen med klar marginal. I finalen var det hårdare. Då var Hammarbys etttrige kämpe hack i häl.
För Posas del var minnestävlingen lika med genrepet inför lag-VM som arrangeras i Togliatti i Ryssland kommande veckoslut. Posa bildar blågul trojka ihop med Robert Henderson och Stefan Svensson. Den sistnämnde ådrog sig en ögonskada när han var wild card i senaste VM-finalen i Ufa och flög hem från Ryssland för mer ingående läkarkontroller. Visiret sprack i fallet och orsakade skärskador i ena ögat. Det blev några stygn både i ögonlocket och på hornhinnan.
Nu är Stefan tack och lov på bättringsvägen. Han ser utmärkt på ögat. Det ska inte vara någon fara angående lag-VM.
– Stefan är optimistisk. Det var hans läkare som sa ifrån innan Gävle. Han ville inte att Stefan skulle påfresta ögat och åka den tävlingen. Men Ryssland räknar Stefan med att bege sig till, poängterar Posa.
Det gamla radarteamet flyger på torsdag. Hojarna är redan på plats. De tog Svensson med sig i samband med resan till Ufa. Dalapolaren skickade med sin beprövade Dragalin-maskin i bagaget. Det är en cykel han litar på. Men han kommer, för säkerhets skull, att ta med sig någon extra bakstötdämpare. Ett sista test stundar på onsdag. Stötdämparexperten Anders ”Engan” Engstedt har lovat att göra vissa justeringar på en dämpare som veteranen lånat av sin ångermanländske landslagskompis. Känns dämparen bra kanske den monteras på plats i Togliatti.
Sverige var blott fyra förra året i Berlin. Siktet är självklart inställt på medalj. Går det bra kan det bli silver. Det är bäddat för huggsexa mellan Sverige, Tyskland, Österrike, Tjeckien och Finland.
Guldet lägger förstås Ryssland beslag på.
Posa känner sig laddad.
– Jag har åkt tre tävlingar de senaste veckorna, elitserien i Stockholm, nordiska i Finland och i Gävle i lördags. Men jag hade gärna åkt ännu mer innan det här. Det är svårt att veta var man står. Jag har ju inte mött värstingkillarna förutom i Sanok Cup i Polen.
– Men det fattas helt klart en del för att klara av ryssarna. Jag vet inte hur man ska göra för att spöa dem. Nu verkar de vara jävligt på hugget. Till skillnad mot oss i västra Europa åkte ryssarna även en hel del i december. Eftersom konkurrensen är så hård ryssarna sinsemellan ställs de ju mot knivskarpt motstånd varje gång.
* * *
I mars månad blir det isracingfester i holländska Assen två veckoslut i följd. DeSmelt-stadion är inte bara skådeplats för nästa VM-final den 16-17 mars. Helgen innan, 10-11 mars, avgörs EM i samma arena. Sverige har tre EM-platser. Uttagna är Per-Anders Lindström, Hammarby, Fredrik Johansson, Hammarby, och Fredrik Olsson, SMK Gävle.