Mästartakterna från Eskilstuna är bevarade. Per-Olof ”Posa” Serenius blev under lördagen även en vinnare i ett vårvarmt Dresden i södra Tyskland.
Posa tog full pott i German Open och vann före Pavel Tchajka, Ryssland, och Antonin Klatovsky, Tjeckien.
Nyckelheatet på den 335 meter långa banan i Ostrapark var det första. Den svenske veteranen utnyttjade innerbanan perfekt och höll undan för Pavel Tchajka under samtliga tre varv.

Posa_Dresden
Lördagens German Open i Dresden slutade med svensk seger. Posa Serenius kammade hem förstaplatsen på maximala 15 poäng. Foto: PER GUSTAFSSON

Vän av ordning undrar nu naturligtvis direkt: var det bara tre varv? Jo, så var det faktiskt. Dresdens första isracinggala på exakt 20 år har sammanfallit med ett makalöst högtryck i Sachsenområdet. Några timmar innan German Open var temperaturen över 20 plusgrader. Organisatörerna var rädda för att isen inte skulle hålla. I synnerhet som tävlingshelgen fortsätter i eftermiddag med ytterligare ett evenemang (Golden Spikes). Av det skälet kortades samtliga heat i lördagens tillställning med ett varv.
– Nu klarade sig isen bra. Jag var nere och tittade för en stund för att kolla hur det ser ut inför dagens tävling. Det verkar helt okej tycker jag. Men det är ju första gången man kör här. Så jag förstår att man var lite oroliga, konstaterar Posa som inför söndagens fortsättning passade på att njuta av segern från igår kväll och den glödande vårsolen som sken över den stora sportanläggningen i centrala Dresden.
– Ja, en sån här dag sitter man hellre ute än inne i depån. Det är jätteskönt. Det är bara kortbyxorna som fattas, skrockar han.
Lagom till deltävlingen i Golden Spikes tillkommer sex-sju förare direkt från VM-finalen i Assen. Däribland Dimitrij Khomitsevich, Franz Zorn, Harald Simon och Stefan Svensson. Det blir således hårda bud i eftermiddag. Riktigt lika tufft var det inte igår kväll. Något som den populäre segraren genast påpekar:
– Det fungerade väldigt bra, och det är naturligtvis alltid kul att vinna, men man får titta lite till motståndet. Det var jag, Klabo, Tchajka och Pletschacher, plus några till, som var rätt så bra. Resten var halvbra om man så säger.
Tävlingsformatet bestod av 20 heat. Det var inga semifinaler och final. Posa tog maximala 15 poäng. Han hade det hetast om öronen i inledningsheatet när han stod längst in och hade sällskap av Tchajka, Klatovsky och Martin Posch.
– Tchajka var i arslet på mig hela tiden. Jag lyckades aldrig åka ifrån honom. Det var strid på kniven hela vägen, men jag höll ihop åkningen och undvek att flyta ut i svängarna.
– Givetvis var det ett viktigt heat. Att få med sig tre poäng i ett heat där jag mötte de två på papperet bästa förarna var ju en perfekt start. Tchajka är verkligen snabb. Jag tror det var bra att jag fick möta honom redan i första heatet på finisen, menar slutsegraren och inflikar:
– Sista heatet, mot Stefan Pletschacher, var också ganska tufft. Även han låg i bakhjulet på mig under hela heatet.
Men än en gång slog Serenius vakt om ledningen samtliga tre varv. Vår nyblivne svenske mästare bevisade att han alltjämt, vid 64 års ålder, fortfarande är tillräckligt vass för att vinna – även på internationell is.