Om fyra dagar avgörs SM-finalen på klassiska Studenternas IP i Uppsala. På förhand talar många om den mest ovissa finalen på många år. Ett av de mest spännande namnen är 16-åriga superlöftet från Norrland, Ove Ledström. Vid seger på Studenternas skulle han bli historiens yngste mästare.

16-årige Ove Ledström från Nordmaling är ett stort svenskt framtidsnamn. På lördag blir han en stark utmanare i SM-finalen på Studenternas.
16-årige Ove Ledström från Nordmaling är ett stort svenskt framtidsnamn. På lördag blir han en stark utmanare i SM-finalen på Studenternas.

Ove Ledström är ett av flera spännande svenska framtidsnamn som gör att de svenska isracingfansen tror på en framtid när Posa Serenius och Stefan Svensson bestämmer sig för att lägga av.
Och många är mycket spända på vad den 16-årige framtidsmannen kan hitta på i SM-finalen i Uppsala på lördag. Han har presterat en toppsäsong så här långt. Han har tagit flest poäng av alla i årets isracingserie, och kommer från en färsk seger i Assen där han tog hand om förstaplatsen i Roelof Thijs Pokal. Skulle Ove stå som segrare på lördag blir han historiens yngste svenske mästare.
Själv tar han uppståndelsen med ro.
– Man kan inte tänka på SM-guld innan tävlingen. Då tappar man fokus. Det gäller bara att göra sitt bästa. Målet är att jag ska känna mig nöjd med resultatet efter tävlingen, säger Ove Ledström, som gör sin första final på Studenternas.
Den yngste svenske mästaren hittills hittar vi så långt tillbaka som 1954, då Smedernas Sven Skoglund körde hem SM-guldet på Stockholms Stadion som 23-åring.
– Det är första gången jag kör på Studenternas. Jag har bara varit där och kollat när pappa kört tidigare. Banan påminner lite om Assen, men kanske är lite mindre. Det är en typisk ”Posa-bana”, säger Ove Ledström.
Ove håller också den legendariske 66-åringen från SMK Gävle som en av tävlingens huvudfavoriter.
– Han är den som har störst rutin på den banan. Men även Stefan Svensson är jäkligt taggad. Det känns ganska öppet, och det finns ingen solklar favorit. Jag skulle tro att sex förare kan vara med och göra upp om segern, säger Ove Ledström.
Om han räknar sig själv till de sex får vi inte veta. Men ingen går säker för Ove Ledström på lördag. Han har slagit allihop den här säsongen, och kan göra det igen.
* En av de mer meriterade namnen i finalen, VM-föraren Per-Anders Lindström, går en kamp mot klockan inför finalen. Förra veckan drabbades han av hög feber och låg inlagd på sjukhus i tre dygn. När Race nådde Lindström under måndagen var han feberfri, men något osäker på start på lördag.
– Som det känns idag skulle jag helst stå över, jag blir helt färdig av att bara gå. Jag gjorde ett kort pass på gymet, men det var bland det värsta jag gjort på länge. Men jag har knappt ätit på en vecka, och har ingen energi. Men jag tar en dag i taget, och jag kommer att ta mitt beslut sent innan tävlingen, säger P-A Lindström.
Startlista SM-finalen i isracing:
1. Per-Anders Lindström, 2. Jimmy Olsén, 3. Daniel Isaksen, 4. Andreas Bergström, 5. Fredrik Olsson, 6. Tommy Flyktman, 7. Ulf Ledström, 8. Per-Olof Serenius, 9. Stefan Svensson, 10. Joakim Söderström, 11. Ove Ledström, 12. Jonas Lindholm, 13. Johan Lundkvist, 14. Mikael Flodin, 15. Daniel Henderson, 16. Niclas Kallin Svensson.
Banreserver: 17. Rickhard Edlund, 18. Conny Fastesson.