Isracingens förbundskapten Peter Jansson är klar med VM-uttagningen.
Peter väljer att skicka landets två mest erfarna förare, Stefan Svensson och Per-Olov ”Posa” Serenius, till samma VM-kval i Ryssland. Beslutet får framför allt Posa att reagera. Posa anser att han, Stefan och Per-Anders Lindström borde placerats i var sitt kval.
Nu väljer istället veteranen att hoppa av från VM-kvalet helt och hållet.

Posa
Per-Olov Serenius är starkt kritisk till hur förbundskapten Peter Jansson valt att placera våra svenska VM-kvalförare. Posa är så missnöjd med spridningen att han backar ur VM-kvalet och väljer att stanna hemma. Foto: PER GUSTAFSSON

Förbundskapten Peter Jansson hade fram tills igår enbart förhandsnominerat fem svenska kvalförare. Han hade inte presenterat vem som får den sjätte kvalplatsen och inte heller redovisat var exakt våra förare kommer att åka. Men efter det två dagar långa träningslägret på Östersunds motorstadion presenterade landslagsbasen sin uttagning. Stefan och Posa kvalar i Lukhovitsy, Fredrik Johansson och Robert Henderson åker i Sanok (Polen) och P-A Lindström och Fredrik ”Figge” Olsson – som igår fullbordade det svenska kvalgänget – får bege sig till St Johann (Österrike).
Janssons beslut togs inte emot speciellt väl av Per-Olov ”Posa” Serenius.
När Posa fick veta att både han och Stefan Svensson ska köra i ryska Lukhovitsy i slutet av januari, där endast fyra man går vidare till skillnad mot fem från kvalen i St Johann och Sanok, förklarade han rakt ut: ”jag åker inte dit!”
– Det var Stefan, P-A Lindström och jag som var bäst förra vintern. Det är också vi som varit bäst under lägret vi haft. Jag menar att vi tre skulle delats upp och åkt i var sitt kval. Men istället tvingas jag och Stefan konkurrera mot varann i Ryssland där bara fyra man gå vidare. Det är helt idiotiskt och det är jag inte ensam om att tycka. Även Stefan anser att det är helt åt helsicke och jag skulle tippa att också P-A är av den uppfattningen, menar SMK Gävles 32-faldige VM-finalist.
Posa väljer av den anledningen att avstå från sin plats – i ren protest.
– Jag sa redan när jag kom till Östersund att stämde det jag hade hört ryktesvis, att jag och Stefan skulle åka i Ryssland där endast fyra man går vidare, så kommer jag att tacka nej. Nu blev det fallet. Naturligtvis känns det tråkigt, men det är han som bestämmer.
”Han” är lika med förbundskapten Peter Jansson. Peter beklagar att den tvåfaldige världsmästaren väljer att nobba kvalplatsen i Lukhovitsy. Landslagschefen framhåller att han placerat ut den svenska sextetten på det sätt han tror vi kan få med flest förare till final. Svensson och Serenius är med sin rutin de två förare som hanterar betingelserna i Ryssland allra bäst. Hans känsla är att båda har en god möjlighet att avancera från det kvalet.
Det skulle kännas skönt om beskedet han möttes av i Östersund togs i affekt och inte är veteranens slutgiltiga beslut.
– Jag ska ringa upp Posa om två dagar. Jag hoppas att han hinner ändra sig till dess, säger Peter.
Däremot blir det inga rockader från stockholmarens sida. Uttagningen står fast.
– Vi står inför ett generationsskifte. Jag måste se till svensk isracing i stort. Jag kan inte bara ta hänsyn till det som händer inom en månad. Jag behöver se minst ett-två år framåt.
– Så länge jag kommer att köra vidare i rollen som förbundskapten så kommer jag att köra på det jag anser är rätt. I nutid och i framtid, deklarerar Jansson bestämt.
Uttagningen i sin helhet: 14 januari St Johann, Österrike: Per-Anders Lindström, Fredrik Olsson, 28 januari Sanok, Polen: Fredrik Johansson, Robert Henderson, 28 januari Lukhovitsy, Ryssland: Stefan Svensson, Per-Olov Serenius.