Regerande världsmästaren Danil Ivanov visade direkt i VM-premiären i Krasnogorsk att han lär bli att räkna med i guldkampen även i år. Han vann före Dimitri Koltakov och Dimitri Khomitsevich. För svensk del gjorde både Stefan Svensson och P-A Lindström bra insatser och tog båda sex poäng – men Stefan vann det inbördes mötet som gav semifinal. 

Tävlingen i Krasnogorsk bjöd på en väntad rysk dominans med samma prispall som fjolårets sluttabell i VM. Regerande världsmästaren Danil Ivanov inledde med att förlora första heatet till Vitaly Khomitsevich, men sedan körde han hem sex raka heatsegrar och tog täten i VM-tabellen direkt.
De båda svenskarna gjorde fint ifrån sig, och levde upp till de förväntningar man kan ha på dem i dessa sammanhang. Stefan Svensson vann det inbördes mötet med Per-Anders Lindström som gav honom en semifinalplats, där han till slut blev trea efter att ha passerat ryssen Kononov, som fick motorproblem, strax före mållinjen.
I övrigt kan noteras att Österrikes VM-hopp Franky Zorn utgick ur tävlingen efter en vurpa i sitt första heat. Zorn har under kvällen flugit hem till Salzburg och befaras ha ådragit sig skador på höften.