För andra året i rad fick vi ett svenskt finalinslag när VM-helgen i holländska Assen inleddes med traditionella Roelof Thijs Pokal. Genom fyra heatvinster och en andraplats tog sig Hammarbys lovande 22-åring Robert Henderson till final. Där svarade Robert för ännu en gedigen insats. Han kom tvåa bakom ryske vinnaren Dimitrij Koltakov.

Robert Henderson fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Det nya svenska isracinghoppet hamnade på en meriterande andraplats när Assens intensiva tävlingshelg inleddes på fredagskvällen med Roelof Thijs Pokal. Foto: PER GUSTAFSSON
Robert Henderson fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Det nya svenska isracinghoppet hamnade på en meriterande andraplats när Assens intensiva tävlingshelg inleddes på fredagskvällen med Roelof Thijs Pokal. Foto: PER GUSTAFSSON

– Jag är mycket nöjd med det resultatet. Nu gäller det att slå vakt om den här formen till SM-finalen i Västerås om två veckor, menade den blågula tvåan.
Det är alltid många tillresta svenska supportrar i Assen. En beskärd del av anhängarna drar ner till Holland i så god tid att man hinner se fredagens internationella inbjudan Roelof Thijs Pokal. Den tävlingen har vid upprepade tillfällen slutat med något svenskt namn högt uppe i toppen. Senast förra året när Tommy Flyktman avancerade till final och hamnade på fjärde plats.
Även den här gången sprängde det sig in en svensk i finalkvartetten.
Robert Henderson, som debuterade i DeSmelt-stadion förra säsongen, svarade för en ypperlig tävling på den långsmala skridskobanan som ligger under tak. Bajenföraren gick den långa vägen och avancerade steg för steg i 24-mannafältet via fyra heattriumfer i följd. Först i semifinalen petades han ned som tvåa av finländaren Kai Lehtinen. I samma semifinal återfanns även Fredrik Johansson och Patrik Sohlberg. Tyvärr blev kampen de två emellan så intensiv att det öppnade för finländaren Lehtinen.
I den andra semifinalen försvarades Sveriges färger av Fredrik Olsson, men dessvärre skar motorn för honom vilket banade väg för tjeckiska överraskningen Andrej Divis. Hade inte Figge varit vaksam och dragit in kopplingen så fort han hörde att det rasslade hade han definitivt hamnat i balarna.
I finalen hade ryssen Dimitrij Koltakov övertaget från början till slut.
– Koltakov vann hela tiden sina heat och behöll fördelen att starta från innern. Jag försökte haka på, men det var svårt eftersom isen var så sönderkörd. Det hade bildats stora djupa diken och greppet blev väldigt dåligt. Jag kände flera gånger hur bakdäcket liksom kasade på isen. Det var lite otäckt. Särskilt som jag var fruktansvärt nära att falla i ett tidigare heat, berättade Robert efteråt.
– Jag var hyggligt nära Koltakov i två varv. Jag låg och jagade honom i samma spår som han åkte. Sedan kände jag att Lehtinen började nafsa bakifrån. Jag fick koncentrera mig på att behålla andraplatsen istället, konstaterade han.
Men det räckte utan vidare för att Henderson kunde släppa gasen glad och nöjd med kvällen. Han var elva i januari månad i Sanok Cup i Polen och blev nu tvåa i traditionstyngda Roleof Thijs Pokal i Assen. 22-åringen tar för sig mer och mer internationellt.
Klubbkamraten Fredrik Johansson vann B-finalen och slutade femma. Fredrik Olsson kom tvåa i samma B-final – på lånad cykel – och blev följaktligen sexa. Patrik Sohlberg slutade på åttonde plats. Även han var kvalificerad för nämnda final, men fick transporteras till sjukhus för observation efter sin semifinalkrasch.
Femte svensken i denna cupinbjudan, fjolårsfyran Tommy Flyktman, delade niondeplatsen med tysken Christoph Kirchner. Tommy fick inte till det i tävlingen. Fjolårets SM-trea har resultatmässigt upplevt en motig säsong, men kanske det vänder sista veckorna. Masföraren har snudd på hemmaplan i Västerås. Måhända räddar han sin vinter med en stark SM-final.