Idag säkrade ryssen Nikolaj Krasnikov sitt åttonde VM-guld i följd.
Eftersom han bara är 27 år skulle raden utan vidare kunna bli längre.
Men Krasnikov väljer att sätta punkt för sin otroliga svit. Inför ett tunnsått pressuppbåd i Uppsala deklarerade isracinggiganten:
– Det här var mitt sista GP. Jag kommer aldrig att åka VM igen!

Nikolaj Krasnikov
Nikolaj Krasnikov med sitt åttonde och sista VM-guld om halsen. Foto: PER GUSTAFSSON

Nikolaj Krasnikov hade en ledning med fyra poäng inför säsongens sista VM-finalhelg på Studenternas IP i Uppsala. När finaltävlingarna var över hade han drygat ut det försprånget till elva poäng. Avgörandet föll i praktiken redan på lördagskvällen när titelhållaren vann den avslutande A-finalen och tillintetgjorde Danil Ivanovs och Dimitrij Khomitsevichs möjligheter att gå förbi i sammandraget.
Utseendet på VM-tabellen präglade söndagens tillställning. I fjärde omgången var Krasnikovs guld klart även i teorin. Därefter tappade han fokus. Samma agerande gick att se hos Danil Ivanov. Han körde enbart på säkerhet i sin semifinal i vetskap om att tredjeplatsen räckte för att silvret skulle vara klart. Han lämnade i princip frivilligt över finalbiljetterna till landsmännen Dimitrij Khomitsevich och Dimtrij Koltakov.
I finalen gick sedan Sergej Karatjentsev segrande ur striden.
Men det var en vinst som kom helt i skuggan av Krasnikovs bedrift att bli den förste genom tiderna i all motorcykelsport att vinna åtta VM-guld i rad. Så länge han stod på sju guld delade han rekordet med brittiske trialmästaren Dougie Lampkin.
Sviten kommer dock inte att förlängas. 27-åringen har de två sista åren antytt att han snart kommer att sätta punkt för sin internationella karriär. Nu är den dagen här. Söndagens VM-deltävling i Uppsala var lika med ryssens sista. Han avslöjade sin abdikation från världsmästartronen en lång stund efter alla prisceremonier.
– Det här var mitt sista GP. Nästa säsong kommer jag inte att köra VM. Jag tänker enbart åka ryska mästerskapen. Jag ska istället hjälpa mina klubbkamrater. Men VM kommer jag aldrig att åka igen, kungjorde Krasnikov via eminent tolkhjälp.
Vad som ligger till grund för beslutet avslöjar vi i nästa nummer av Race Magazine som når våra prenumeranter redan på onsdag (4 april). Där får ni en utförlig intervju med den åttafaldige världsmästaren. I samma tidning speglar vi givetvis VM-finalen i Uppsala i ett flera sidor långt reportage. Bland annat blir det en uppföljning på den spända relationen mellan finalens två svenska förare Robert Henderson och Per-Olof ”Posa” Serenius. Deras två dueller blev helgens mest infekterade episoder.