Slagna – men framför allt blåslagna.
Det blev inga EM-medaljer för svenskarna i eftermiddagens final i holländska Assen. Däremot lämnade de DeSmelt-stadion med rejäla skavanker. Per-Anders Lindström, som blev främste blågule förare på tionde plats, lirkade på sig försiktigt efteråt.
– Jag är mest glad att jag höll mig på hjulen idag. Kroppen är helt förstörd, medgav han med en suck.

Per-Anders Lindström
Gårdagens krasch innebar att Per-Anders Lindström var hämmad i dagens EM-final. Jämtlänningen förmådde inte satsa som han ville. Det blev en tionde plats för honom. Med det resultatet var han bäste svensk i finalen. Foto: PER GUSTAFSSON

P-A Lindström fullföljde söndagens drabbning. Det blev sex poäng för hans del (en heatseger) vilket innebar tionde plats. Även Fredrik Johansson åkte alla sina fem heat, men poängskörden stannade vid blott två pinnar vilket betydde 14:e plats. Men för finalens tredje svensk, Robert Henderson, tog det slut i förtid. Robert blev påkörd i sitt första heat av opolerade tjecken Antonin Klatovsky. Vinterns blågule genombrottsman bet ihop, men smärtor i såväl knä som lår gjorde det omöjligt att lägga ner i kurvorna som vanligt. Efter fyra plågsamma heat, och bara två poäng, kastade han in handduken och fick finna sig i att det bara blev en 15:e plats.
För reserven Fredrik Olsson blev det inga framträdanden alls.
Totalt sett blev det således en dyster svenskdag i Assen.
EM-vinnare blev unge ryssen Vasilij Kosov på maximala 15 poäng. Harald Simon, Österrike, 14 poäng, knep silvret och bronset gick till ytterligare en ryss, Artem Novik, 12 poäng, efter särkörning mot österrikaren Franz Zorn och landsmannen Dimitrij Bulankin.
P-A Lindström beklagade att han inte kunde göra sig rättvisa. Jämtlänningen har inte varit fräsch i kroppen under hela vintern egentligen. Han kraschade tidigt på säsongen i Strömsund (elitserien) och har mer eller mindre haft ont i rygg, nacke och ben hela året.
– Kraschen i första heatet igår gjorde det ju inte bättre precis. Det var en jävla smäll. Vi bytte plats några gånger jag och (Max) Niedermaier. Jag laddade på nåt så förbannat och rätt vad det var lyfte cykeln. Jag fick foten lite fel under hojen. Framhjulet for bara iväg.
Svensken gick i hög fart rakt ut i balarna. Han blev rejält mörbultad. Det krävdes järnvilja att slutföra semifinalen. Frösöbon fick övertala sig själv att fortsätta flera gånger om. Den kraftiga värken signalerade att han borde låtit bli egentligen.
Sviterna blev därefter. Det var en ledbruten man som bar EM-väst nummer tre idag.
– Jag fick åka lite grann mer med huvudet än med viljan. Det är bättre att göra det ibland, resonerade P-A och pustade ut när finalen var till ända.
– Det är skönt att säsongen är över. Är isen kvar hemma i Östersund kommer jag att testa ett nytt däck som tysken Marian Kreklau gjort i ordning. Det är försett med en ny brandkappa och kan vara intressant att prova. Men jag har inga fler tävlingar och det är inget jag sörjer. Jag är öm i hela kroppen.