VM-arrangerande Funbo MS fick som man ville. Det internationella förbundet (FIM) har godkänt deras önskan gällande wild card.
Veteranen Per-Olof ”Posa” Serenius får köra finalen i Uppsala (31 mars-1 april). Han får sällskap av ytterligare tre svenska förare: ordinarie VM-finalisten Robert Henderson och banreserverna Stefan Svensson och Joakim Söderström.

 

Uppsala
Årets VM-säsong avslutas med första VM-finalen på svensk is på 12 år. Här är Sveriges bidrag på förarsidan till VM-festen i Uppsala. Från vänster Stefan Svensson, banreserv, Posa Serenius, wild card, Joakim Söderström, banreserv och Robert Henderson, ordinarie finalist. Foto: PER GUSTAFSSON

VM-arrangemanget på Studenternas IP nästa månadsslut är lika med första VM-finalen på svensk is sedan Karlstad 2000. Lars Björndahl, som utgör spjutspetsen i Funbos VM-kommitté, tror på en härlig isracingfest. Han ser det inte som ett tillfälligt evenemang. Klubbens ambition är att Upplands residenskommun ska bli en svensk motsvarighet till Assen, Krasnogorsk och Togliatti.
– Vi gör den här satsningen med ambitionen att finalen ska bli årligt återkommande. Vi har ansökt om ytterligare tre år. Från 2013 till 2015. Från FIM:s sida är man positiva, rundbanebolaget SSI (Svensk Speedway och Isracing) är också med på noterna och Svemo har till och med redan tagit beslut om att åtminstone ställa sig bakom 2013.
– Fixar vi årets arrangemang på ett bra sätt finns goda förutsättningar att det blir en fortsättning, tippar Lars med stor tillförsikt.
Publiken får flera svenskar att hålla tummarna för i sista VM-finalen för året. Sörmländske VM-kometen Robert Henderson är som bekant ordinarie förare i årets finalcirkus. Han ligger på tionde plats i halvtid. Även oldtimern Per-Olof ”Posa” Serenius tar plats som ordinarie förare i startfältet. Han har hela tiden varit Funbos val och nu har FIM godkänt deras förslag.
– Posa har varit individuell världsmästare två gånger. Jag var själv och såg honom i en av finalerna som ledde fram till guldet 2002. Den som avgjordes i Assen. Jag minns hur arg och ettrig huvudkonkurrenten Vjatjeslav Nikulin var när han var ute på banan efter heatet mot Posa och kontrollerade om den sistnämnde hade varit innanför innerlinjen. Fajten de två emellan är ett av mina starkaste isracingminnen, menar Lars och ser den meriterade dalabon som ett självskrivet affischnamn:
– Går man ut på stan och frågar folk vad de vet om isracing är ”Posa” det första de säger.
Banreserverna äger Funbo rätt att ta ut på egen hand så länge nomineringen välsignas av Svemo. Stefan Svensson blir förstereserv på Studenternas. Stefan var wild card i Ufa, han har fått samma hedersuppdrag i Assen och är ett logiskt namn på avbytarbänken i Uppsala. Andra finalreserv blir Joakim Söderström som åkt för Funbo i många säsonger.
– Det känns roligt att ge en egen produkt chansen. I lagsammanhang har Jocke varit fantastisk för oss. Tyvärr kör han inte för oss längre eftersom vi inte ha något lag den här säsongen. Men märk väl; jag säger den här säsongen. Vi har ett annat långsiktigt projekt och det är att bygga en permanent konstfrusen isracingbana i Uppsala, avslöjar den ambitiöse VM-generalen.