Det gror förhoppningar i svensklägret om att kunna nypa silvret när Lag-VM avgörs i ryska Togliatti under kommande helg.
– Det ser spännande ut. På förhand känns det som en otrolig besvikelse om vi inte skulle ta medalj, säger svenske förbundskaptenen Ola Westlund, som reste till Ryssland under torsdagen där han mötte upp lagtrojkan Stefan Svensson, Niklas Kallin Svensson och Per-Anders Lindström.

Senast Sverige tog en silver-medalj i Lag-VM var 2010, då trion Per-Olof ”Posa” Serenius, Stefan Svensson och Per-Anders Lindström bärgade silvret i Krasnogorsk.
Förra året knep svenskarna bronset i polska Sanok, och för bara en vecka sedan såg det ut som att det var bronset som hägrade i första hand ännu en gång. Men när Österrikes stjärna Franz Zorn vurpade i Krasnogorsk i lördags stod det klart att hans säsong är över, och därmed försvagas Österrikes chanser i medaljstriden betänkligt. I dagsläget är det inte officiellt vem som blir tredjemannen i laget bakom Harald Simon och Josef Kreuzberger.
– Det är skittråkigt att Franz Zorn är skadad, men nu ändras förutsättningarna en hel del och därför tycker jag att vi ska känna optimism och ta sikte på silver. Men mycket handlar om dagsform. Det gäller att kunna prestera sitt bästa just då. Det finns flera lag som kommer att vara med och strida, förutom vi själva och Österrike så lär Tyskland och Finland också vara med i kampen, säger Ola Westlund.
Det svenska laget med Stefan Svensson, Per-Anders Lindström och Niklas Kallin Svensson känns dock som en trio med form i kroppen. Stefan och P-A gjorde riktigt fina insatser vid VM-upptakten i Krasnogorsk och Niklas också har öppnat säsongen på ett lovande sätt. Niklas flög till Ryssland i måndags och hämtades upp av pappa Stefan i Moskva innan de tog kurs mot Togliatti.
Ola Westlund själv var med när Sverige senast bärgade ett guld i Lag-VM, 2002 i Krasnogorsk ihop med ”Posa” Serenius och Stefan Svensson. Men att kunna rå på det ryska laget med Danil Ivanov, Dimitri Koltakov och Sergey Makarov känns som ett omöjligt uppdrag.
–  Min uppgift blir att pusha killarna och ser till att de tar ett heat i taget, och sedan får vi plussa ihop allt på söndag och då ser vi hur långt det räcker. Jag tror dock att banan i Togliatti passar våra svenska åkare bättre än exempelvis den i Krasnogorsk, säger Ola Westlund.
Laguppställningar Lag-VM i Togliatti 8-9 februari:
Ryssland: Danil Ivanov, Dimitri Koltakov, Sergey Makarov, Sverige: Stefan Svensson, Per-Anders Lindström, Niklas Kallin Svensson, Tyskland: Günther Bauer, Max Niedermaier, Stefan Pletschacher, Österrike: Harald Simon, Josef Kreuzberger, vakant, Finland: Antti Aakko, Mats Järf, Tomi Tani, Tjeckien: Lukas Volejnik, Jan Klatovsky, Andrej Divis, Polen: Grzegorz Knapp, Miroslaw Daniszewski, Michal Knapp.